ZVANIČNO: Srbija zabranjuje uvoz zastarelih polovnih automobila, a evo i kada

šlepovanje

Foto: Stanić Z.

Srpski ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će Srbija zabraniti uvoz zastarelih polovnih automobila tipa “evro 3” i “evro 4” da bi zaštitila građane i životnu sredinu.

– Srbija će ići u korak sa svetom i zabraniće uvoz automobila s najlošijim motorima koje Evropa iz upotrebe izbacuje da bi zaštitila svoje stanovništvo i životnu sredinu. Zabrana uvoza polovnih vozila sa motorima ”evro 3” ili ”evro 4” nije samo pitanje saobraćaja i privrede, i ne sme se posmatrati samo kao socijalno pitanje, jer ekonomija ne može imati prednost nad zaštitom zdravlja i životne sredine – rekao je Trivan.

Njegova procena je ćemo od polovine sledeće godine biti u prilici da završimo dokumenta potrebna za to.

Obraćajući se učesnicima okruglog stola Privredne komore Srbije na temu “Uticaj saobraćaja na životnu sredinu u Republici Srbiji, problemi i moguća rešenja“, on je ukazao da se mora zaustaviti zabrinjavajući, stalni porast uvoza polovnih vozila s najlošijim motorima, jer su zagađivači životne sredine zbog emisije štetnih gasova i jer predstavljaju potencijalni opasni otpad, koji kada se više ne koristi mora da se preradi.

CNN UŽIVO: Srpska omladina je najpametnija na svetu, oni su zaista neverovatni! (FOTO)

– Srbija u ovom trenutku nema kapacitete za preradu te vrste otpada, i zato pripremamo rešenje kako bi u narednoj godini izgradili takvo postrojenja jer situaciju otežava i to što će EU od 2021. godine verovatno zabraniti izvoz takvog otpada – kazao je Trivan.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je rekao da je aerozagađenje svetski problem koji najviše pogađa stanovnike gradskih sredina.

Naveo je globalne statističke podatke da preko 90 odsto svetske populacije udiše zagađen vazduh, koji najviše ugrožava stanovnike urbanih sredina i procene da će u gradovima do 2050. godine živeti 70 procenata svetske populacije.

Posebno je ukazao da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje od posledica prouzrokovanih zagađenjem vazduha umre više od 6.500 ljudi.

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA: Auto naleteo na kamion u Sloveniji, on se prevrnuo i sleteo u ambis (VIDEO)

Podsetio je da su najstarija vozila i najmanje bezbedna i ako bi se pravila statistika koja vozila učestvuju u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, možda bi se došlo do podataka da su to ona najlošija.

U radu okruglog stola koji je organizovala Privredna komora Srbije, Udruženje za trgovinu, na inicijativu ovlašćenih uvoznika vozila i auto delova, pored predstavnika privrede, učestvovali su predstavnici jednog broja ministarstava, kao i predstavnici medija, dodaje se u saopštenju.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)