ZORANA MIHAJLOVIĆ KRŠI ZAKON?! Ministarka se se vozi u autu sa zabranjenim blinkerima

ministarka

Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade, Printscreen

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović vozi se u luksuznom automobilu marke „audi A6“, koji je u vlasništvu Direktorata za civilno vazduhoplovsto jer joj se nije dopalo skromno vozilo ministarstva. Na „audiju“, mimo zakona, koristi i blinkere, otkriva Kurir!

Mihajlovićevoj, naime, nije odgovarao skromniji automobil koji su joj na raspolaganje stavili ministarstvo i Vlada, pa je brže-bolje našla način da dođe do luksuznog vozila, otkriva naš izvor iz Direktorata.

Želela bolji auto

– Zorana je tražila „audi“ od Direktorata iako ministarstvo ima svoja vozila. Očigledno je da je želela da se vozi u boljem automobilu. Niko ne zna kako, ali je uspela da dobije „audi A6“ iz voznog parka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Istina je da mi imamo vrhunski vozni park, ali nije jasno otkud to da ona dobije naše vozilo kad ministarstvo ima svoje automobile – kaže izvor Kurira.

SEKUNDE SU GA DELILE OD KATASTROFE: Po zaleđenoj šumi hrabri traktorista je uradio jednu stvar i postao heroj dana (VIDEO)

Međutim, ministarka je otišla i korak dalje, pa je na automobil postavila i blinkere da bi imala privilegije u saobraćaju. To pokazuju i fotografije do kojih smo došli. Međutim, time je prekršila zakon.

– Na crnom „audiju“ se vide crveni blinkeri koje nije imala pravo da stavi jer zakon vrlo jasno propisuje ko i na koji način ima pravo da koristi ove ustupke. Naročito ako se prisetimo da je 2013. godine doneta uredba Vlade, u kojoj su znatno pooštrena pravila za korišćenje rotacije i blinkera – priča naš sagovornik.

FOTO: BETA/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE

Mimo zakona

I Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja potvrđuje da je ministarka Mihajlović prekršila zakon. On objašnajava da, osim vozila sa prvenstvom prolaza, policije, Hitne pomoći i vatrogasaca, samo automobili kojima je dodeljena policijska pratnja mogu da imaju crveno-plava rotaciona svetla.

– Ako pratnja nije dodeljena, vozilo ne sme da ima crveno-plava rotaciona svetla i blinkere. Ukoliko je pratnja dodeljena nekom državnom predstavniku koji obavlja funkciju visokog rizika, onda predstavnici MUP, BIA ili VBA non-stop svojim vozilima s rotacijama idu uz taj automobil i to je po zakonu. Međutim, kada pojedini funkcioneri sami sebi stavljaju blinkere ili rotaciona svetla na automobile, time krše zakon – kaže Božović.

MUP potvrdio

NEMA PRAVO NA BLINKERE

U članu 108. Zakona o bezbednosti saobraćaja precizira se ko može koristiti rotaciona svetla, kažu za Kurir u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– On propisuje da se uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju ugrađivati i postavljati samo na vozilima policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, Hitne pomoći i vatrogasne službe, kao i na vozilima ministarstva nadležnog za izvršenje zavodskih sankcija kada prevoze osobe lišene slobode. Pravno lice, u čijem vlasništvu navodite da je vozilo, po zakonu nema pravo na takozvane blinkere – rekli su u MUP. Oni dodaju da niti MUP niti jedan drugi organ ne izdaju dozvole za rotaciona svetla, s obzirom na to da je zakonom precizirano ko ima pravo na njihovu upotrebu.

TAJKUN BROJ 1″ SNS objavila spot o Đilasu i Jeremiću (VIDEO)

SAD JE SVE JASNO MIHAJLOVIĆEVA SVE PRIZNALA

Tačno je, uzela sam auto i stavila blinkere

Mihajlovićeva je potvrdila da se vozi u automobilu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, na kojem postoje i blinkeri. U saopštenju njene pres-službe navode da je razlog za to što su se službeni automobili često kvarili:

– Potpredsednica je početkom 2018. zatražila od Uprave zajedničkih poslova Vlade Srbije službeni automobil, pošto su prethodna tri vozila bila prosečne starosti veće od 10 godina i sa više od 300.000 pređenih kilometara. Ona dosta vremena provodi na putovanjima obilazeći infrastrukturne projekte, i zbog toga joj je potrebno sigurno i bezbedno vozilo.

Kako Uprava za zajedničke poslove nije mogla da obezbedi adekvatno vozilo, ona se obratila za pomoć institucijama u okviru ministarstva koje vodi.

– Odazvao se Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, pa je ministarstvo 15. marta 2018. potpisalo ugovor o ustupanju vozila „audi A6 2.0 TDI“ na godinu dana. Vozilo u kome se vozi potpredsednica obezbeđeno je svom potrebnom svetlosnom i zvučnom signalizacijom.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)