ZLOUPOTREBA DECE: Devojčica i harfa velika su prevara! (FOTO)

pecacica

Andrea u Knez Mihajlovoj ulici,foto P.Mitić

Skandalozna priča oko Andree A. (14), koja već nekoliko meseci peva u Knez Mihailovoj. Nadležni sumnjaju da je maloletnica – zloupotrebljena. U “Mokranjcu” ogorčeni, u OŠ “Nikola Tesla” ih prozreli

JOŠ sedam evra do harfe. Ovo je natpis od pre dva dana iza koga četrnaestogodišnja Andrea A. u Knez Mihailovoj ulici peva, kako bi, navodno, prikupila novac za ovaj muzički instrument. Ništa ne bi bilo čudno, da se suma iz dana u dan, iz nedelje u nedelju ne menja, a novac u kutiji, u koju građani nesebično spuštaju i po nekoliko stotina dinara, daleko premašuje potrebnu svotu. Pričom o njenom životnom snu “Novosti” su pre nekoliko meseci želele da joj pomognu, ali saznanja do kojih smo kasnije došli otkrivaju da je ipak reč o – velikoj prevari!

Naivna devojčica, iza transparenta da prikuplja novac za skupi instrument i tužne priče o odrastanju, zavarala je hiljade Beograđana, ali i mnogobrojne turiste. Međutim, ne i profesorku harfe Dijanu Sretenović, koja je ostala šokirana Andreinim lažima.
[adsenseyu1]

– Prišla sam joj pre nekoliko meseci na ulici i pitala je u koju muzičku školu ide, a ona mi je rekla da je to “Mokranjac” – gnevna je profesorka Sretenović. – Možda bih joj i poverovala da ja nisam jedina profesorka harfe upravo u toj školi!

Ova Andreina priča ne poklapa se sa onim što je, zajedno sa majkom Snežanom A. rekla za “Novosti” – da pohađa privatne časove. Sa druge strane, prolaznicima je vešto “pakovala” naučenu priču da je učenica MŠ “Mokranjac”. Kako u Srbiji ima svega desetak profesora harfe, Dijana Sretenović nije oklevala da kontaktira sa kolegama, kao i studentima muzičke akademije sa istim pitanjem – da li je iko podučavao pomenutu devojčicu?

Zgrada u Rakovici gde je njihova fiktivna adresa foto M.Anđela

– Svi su mi rekli isto, da je ne poznaju. Obavestila sam školu o svojim saznanjima. Nakon što sam nekoliko puta proverila Andreine tvrdnje, vratila sam se u Knez Mihailovu i zamolila da skloni transparent jer svaki učenik naše škole ima obezbeđen instrument, pa bi iz njenih priča proizašlo da ona sakuplja za “Mokranjac” – nastavlja jedina profesorka harfe u “Mokranjcu”.

INTERVENISALI I KOMUNALCII KOMUNALNA policija je intervenisala zbog maloletnih lica koja sviraju u Knezu. Među njima našla se i Andrea. – Ona je zatečena kako izvodi muzički sadržaj na ulici bez odobrenja i roditeljskog nadzora – kažu iz GCSR Beograd. – Tom prilikom ostvaren je kontakt sa majkom, a na osnovu izveštaja utvrđeno je da devojčica ne pohađa muzičku školu, kao i da nije imala potrebna odobrenja za nastupe. Tokom terenske posete porodica nije zatečena na prijavljenoj adresi.

Da posredi nije borba za ostvarenje dečijeg sna, već moguća manipulacija devojčicine majke Snežane, potvrdili su i iz OŠ “Nikola Tesla” u Rakovici, koju ova tinejdžerka pohađa. Tamo su već prozreli prevaru, za koju odgovornom smatraju isključivo majku.

[adsenseyu1]

– Andrea je učenica naše škole, ali na časove gotovo da ne dolazi – kaže Stanislav Stevuljević, direktor ove škole. – Kolege su me upozoravale da su je viđale kako traži novac od prolaznika u okolini Vidikovačke pijace. Ja sam se nekoliko puta obraćao Centru za socijalni rad, jer deteta nema u školi, prepušteno je ulici. Kasnije se pročulo da peva u Knezu. Mi smo proverili sve muzičke škole i dobili potvrdu da je nemaju u evidenciji. Ona ništa ne svira.

Kroz začarani krug razigrane iluzije o talentovanoj devojčici, kojoj nedostaje “samo” jedan od najskupljih muzičkih instrumenata kako bi otišla na školovanje u Beč, reporteri “Novosti” obratili su se i Gradskom centru za socijalni rad (GCSR).

– Ključni problem sa ovom porodicom je postojanje sumnje na zloupotrebu i zanemarivanje maloletne devojčice i nemogućnosti da se navodi potvrde ili otklone usled nepoznanice gde porodica živi i nesaradnje majke sa stručnim radnicima odeljenja u Rakovici – kažu iz GCSR Beograd.

MAJKA REKLA DA RADI U MUP

DEVOJČICINA majka Snežana, za koju stručnjaci iz Centra za socijalni rad sumnjaju da je iskorišćava, nekoliko puta se lažno predstavljala.

-Trenerima u Bokserskom klubu “Svetomir Belić Belka”, gde ja Andrea svojevremeno trenirala, predstavila se kao bivša atletičarka. Majci bolesnog dečaka Matije Mišića, za koga je devojčica navodno sakupljala pomoć, rekla je da radi ni manje ni više nego u MUP Srbije?!

KOMŠIJE IH VIĐALE DA PROSE NA ULICI

IŠČEKUJUĆI srećni epilog višemesečnog pevanja na ulici, reporteri “Novosti” raspitivali su se kod Andree i njene majke kada će harfa konačno stići. Tako nas je 2. januara Snežana A. obavestila da dođemo na adresu u Rakovici, na kojoj navodno žive. Kada smo stigli u dogovoreno vreme na datu adresu kako bismo ispratili trenutak preuzimanja dugo željenog instrumenta, majka nije odgovarala na naše pozive.

Nemajući kud, raspitivali smo se kod komšija.

– Ma kakva harfa, to je besmislena priča – iznenađena je bila prva komšinica. – Oni ne žive ovde već dve godine, a Centar za socijalni rad uporno dolazi na moja vrata tražeći ih. Andreu i njenu braću i sestre više puta sam viđala kako traže novac ispred obližnje radnje, čak sam ih i ulicom sretala kako plaču i govore da su gladni.

Ove reči potvrdio je Gradski centar za socijalni rad.

– Prilikom više terenskih poseta stručnog tima odeljenja Rakovica, navedena porodica nije zatečena na adresi na kojoj je majka maloletne devojčice navela da živi. Takođe, porodica nije bila poznata ljudima koji žive u neposrednom komšiluku.

(G. NOVAKOVIĆ,K. MALEŠEVIĆ /Novosti)