“ŽIVELA SAM U PAKLU, BEZ MIRA” Ispovest Beograđanke čiji je partner prvi koji je dobio ZABRANU PRILASKA

nasilje

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

„Odahnula sam tek kada je smešten u zatvor. Progonio me je punih osam godina. Ja i dete smo zbog njega živeli u paklu. Nisam imala mira nijednog trenutka“.

Tako za „Blic“ počinje svoju ispovest Beograđanka A. P., koju je deceniju proganjao bivši partner. Ona se odvažila da prijavi nasilnika koji je ušao u anale kao nasilnik koji je prvi osuđen za krivično delo proganjanje i kome je izrečena zabranu prilaska.

[adsenseyu6] —Ona i dete su osam godina živeli u paklu, nakon njene dvomesečne veze sa muškarcem koji će posle raskida početi da je progoni.- Stajao je ispred moje kuće po 24 sata, zvao me na desetine puta u toku dana, slao bezbroj pretećih poruka, pojavljivao se ispred detetove škole… Bila sam primorana da se selim nekoliko puta. Da mirno zaspim, postalo je nešto o čemu sam samo mogla da sanjam – priča A.P.Progonitelj joj je čak u centru grada, usred dana, automobil digao u vazduh.

Nigde nije išla bez pratnje komšija ili prijatelja jer nije znala da li će je napasti, kao što je to učinio kada je bila sama, pa ju je šutnuo i povredio joj skočni zglob. Uz to, uništio ju je i finansijski jer godinama nije mogla da radi. A prijavljivala ga je, kako sama kaže, milion puta.

– Problem je bio u i policiji, i u tužilaštvu, i u sudu. Ukratko u svima. Policija je skoro uvek reagovala kada sam ga prijavljivala, ali je ta reakcija bila okasnela. Nažalost, bilo je i policajaca koji su na moju prijavu reagovali konstatacijom: „Pa nije Vas udario“, na šta bih ih pitala: „Treba li da dozvolim da me ubije pa da vi reagujete?“.

Problem je predstavljao i to što bi u slučaj uvek ulazili novi tužilac i sudija, kojima sam morala da sve objašnjavam od početka. Većina njih nije bila uopšte zainteresovana da se upozna sa celim predmetom, Dešavalo se da posle moje prijave saslušanje zakažu tek za tri godine – nastavlja priču naša sagovornica.

Ipak, na kraju se pojavio, kako kaže, sudija koji je i razumeo kroz kakvu torturu prolaze ona i dete, pa je progonitelj kažnjen zabranom prilaska.

– Iako nije smeo da mi priđe na 100 metara, kršio je i tu meru zabrane. Ja bih zvala policiju, ali kada bi patrola došla za 20 minuta, on bi već pobegao – kaže A. P.

Progonitelj je na kraju, posle osmogodišnjeg, prvenstveno psihičkog, maltretiranja smešten u zatvor i tada je A. P. mogla malo da odahne.

– Nemam ja mira ni danas nakon njegovog izlaska iz zatvora. Nisam opuštena. Dete i ja ga povremeno sanjamo. Kada vozim, gledam u retrovizor da nije iza mene. Molim se da ne otkrije gde radim. I dalje pozove bar jednom mesečno i to sa telefonske govornice. Znam da je on i preduhitrim ga pitanjem „Šta hoćeš?“, pa on prekine vezu. Nedavno se pojavio i ispred škole mog deteta, što sam prijavila – napominje ova žena.

Ova mlada žena podržava nove predloge Vlade da se nasilnici sklone sa ulice, ali napominje da je neophodno munjevito reagovanje.
Nasilnik se hrani strahom žrtve, prijavi ga odmah!

Po njenim tvrdnjama, progonitelj – nasilnik se hrani strahom žrtve.
– Zato žena ne sme da pokaže strah i treba nasilnika da prijavi odmah, a na državnim organima je da munjevito reaguju i sklone ga na duže vreme. Psiholozi koji su veštačili i moj slučaj naveli su da takvi ljudi ne podnose da budu ostavljeni, a većina njih je maltretirana u detinjstvu – kaže A. P.

– Svako ko psihički ili fizički maltretira ženu mora da bude upućen u pritvor iz koga ne sme da izađe do kraja suđenja. I jedan tužilac treba da rukovodi svim prijavama jedne žrtve, a ne da se menjaju tužioci pa žrtva svakome od njih mora iznova sve da priča i preživljava golgotu nanovo – objašnjava ona.

[adsenseyu1]

Kako kaže, dobro je i to što će država minimalnu kaznu povećati na tri godine. Nasilniku ne sme da se omogući da odloži odlazak u zatvor jer navodno nema mesta, a on za to vreme žrtvi može da naudi milion puta – savetuje ova žena

(Dnevne.rs /Izvor: Ana Ž. Adžić, Blic)