ZAVRŠEN SASTANAK SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Srbi na Kosovu će poslušati Vučićev savet

predsednik

Foto: Rojters

Na današnjem sastanku razmatrane su tri stvari, od analize političko-bezbednosne situacije, preko stanja u organima i službama bezbednosti u sistemu odbrane, do situacije u našem i širem regionu, a usvojeni određeni zaključci, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je naveo da je bilo reči i o tome da se 1.930 dana ne sprovodi dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), i da je “velika sramota što moramo da razgovaramo o bezbednosti naših građana, a ne o sprovođenju sporazuma i garancijama međunarodne zajednice na Briselski sporazum.

– Takva je situacija između ostalog što su pojedini Srbi stvarali atmosferu optužujući sopstvenu državu da planira zločine prema sopstvenom narodu, scenarije dogovrenih sukoba, dovodeći nas u situaciju da umesto o obavezama Prištine i Brisela, govorimo o bezbednosti našeg naroda – rekao je Đurić, i naveo da “nećemo prestati da govorimo o neophodnosti sprovođenja sporazuma i licemerju Prištine”.

JAKE SNAGE KFOR BLOKIRALE GAZIVODE: Napeto na Kosovu od jutra (VIDEO)

Kako je kazao, danas je istekao famozni 4. avgust do kada je trebalo formirati ZSO, kao i da se pokazalo da “njihov potpis ni reč ne vrede ništa”.

Đurić je naveo da su pojedinci iz domaće javnosti prethodnih dana dezinformisali javnost, i da “najviše boli” to što zbog ponašanja pojedinih ljudi u Srbiji i priča o nasilnim scenarijima, mi “maltene treba da budemo sreći što je sve u redu i mirno”.

– To je rezultat činjenice da su pojedini Srbi, i plolitičari i neki crkveni velidostojnici prethodnih dana stvarali atmosferu, optužujući državu da planira zločine nad sopstvenim narodom odnosno nekakve scenarije – rekao je Đurić.

On je kazao da je Savet usvojio i određene zaključke, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao odgovarajuće zaključke u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Đurić je rekao da će Srbi na KiM poslušati apel i savet koji su dobili od Vučića, i neće reagovati i nasedati na provokacije.

– Možda bi i mogli i trebalo da reaguju, da nije bilo onih sa srpske strane koji su optuživali, lagali i klevetali sopstvenu državu da planira nasilne scenarije i da sopstveni narod baci u pakao sukoba. Vojska i policija i obaveštajne službe su dobile svoje zadatke za sprečavane te vrste agenturnog delovanja – rekao je on.

KODNO IME “ZLATNA SABLJA”: Najava rata na KOSOVU ZA 48 SATI?!

Kazao je i da su “lažni i o nasilni scenariji deo organizovanog i sistematskog plana agentornih mreža stranih država u Srbiji, koje su imale za cilj da Srbiji vežu ruke i da onemoguće da se na adekvatan način bori za ostvarivanje obaveza koje su i Priština i međunariodna zajednica preuzele na sebe u Briselu”.

Gazivode

Foto: Printksin: Youtube/ Anel Grbovic

– U funkciji agenturnog delovanja bili su i pojedini politički predstavnici i pojedini predstavnici verskih zajednica. Zbog toga osećam nelagodu. Očekujem da će na osnovu danas dobijenih zadataka naše službe i organi bezbednosti pojačati aktivnosti na sprečavanju ovakvih pojava – istakao je Đurić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom situacije na Kosovu i Metohiji počela je jutros u osam sati, a završena je dva sata kasnije, oko 10 časova.

Predsednik Vučić stigao je jutros u Predsedništvo, a za njim su stigli i šef BIA Bratislav Gašić, kao i ministar policije Nebojša Stefanović.

Na sednici Saveta, na kojoj se razgovaralo o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji, bila je pristutna i premijerka Ana Brnabić i drugi članovi Saveta od ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, do ministarke pravde Nela Kuburović i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

ministar

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je 26. marta, nakon hapššenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

‘RIZIČNA AKCIJA’: MOŽE LI SUTRA DA IZBIJE RAT!?

Savet je formiran 2007. godine kao telo za razmatranje pitanja od značaja za nacionalnu bezbednost i usmeravanje rada službi bezbednosti.

(Dnevne.rs/Izvor: Lana Gedošević, Tanjug)