Zašto ga svakog meseca plaćamo 700 dinara, AKO GA NIKO U SRBIJI NE KORISTI?! (INFO)

novcanik

Većina Srba i pored toga odbija da se odrekne ovog “zadovoljstva”, vodeći se onom “nikad ne znaš kad može da ti zatreba”

Kad je krajem 19. veka postalo moguće razgovarati s nekim ko se u tom trenutku nalazi u drugom gradu, pa čak i državi i to u realnom vremenu, niko nije ni slutio da će skoro 150 godina kasnije uređaj koji pruža takvo iskustvo biti prevaziđen.

Ono što se, ipak, dogodilo jeste to da je fiksni telefon ubrzo zamenio bežični  – doduše sa istom funkcijom, ali u nešto savršenijoj varijanti, koja je dozvoljavala da odete i na drugi kraj stana u toku razgovora.

[adsenseyu1]

Posle toga, na red su došli mobilni telefoni, s kojima ste mogli otići i na drugi kraj sveta, a ostati na vezi s onim s kim razgovarate i za sad je to tačka na kojoj smo se zadržali.

Šta je, međutim, s pretečom današnjeg čovekovog najboljeg prijatelja – ili barem najboljeg prijatelja onih ispod 25 godina, jer njima to odavno nisu ni pas ni knjiga?

Foto: sxc.hu/

Jedina veza koju danas s njim održavamo jeste ona u kojoj je posrednik pošta: svakog meseca, na ime pretplate za fiksni telefon plaćamo 659 dinara.

Zašto?

Najčešći razlog toga što odbijamo da ga se odreknemo je kontakt sa rodbinom, posebno onim starijim članovima šire porodice, koji se ne snalaze s mobilnim telefonima, niti to žele da nauče.

Foto: freedigitalphotos.net

Bake, dede, stric iz Nemačke, tetka koja vas nikada ne bi našla da nemate fiksni…

Svi oni vam padnu na pamet kad slušalica koja se nalazi na nekoj polici u dnevnoj sobi zazvoni, i to je ono za šta smo svi mi koji ga i dalje imamo, ako ništa drugo, emotivno vezani.

[adsenseyu1]

Drugi argument za posedovanje fiksnog telefona je ADSL internet, koji za prenos podataka koristi postojeću telefonsku infrastrukturu.

Foto: sxc.hu/lusi

Osim ovih praktičnih razloga, mnogi korisnici ove sprave reći će vam da im je fiksni telefon – jednostavno potreban.

– Koristim fiksni iz navike. Nedavno su mi blokirali broj zbog neplaćenih računa, pa sam tražio i 0tplatio da ga ponovo osposobe – kaže novinar Ivan Milićević, čiji je posao neraskidivo vezan sa mobilnim telefon, ali on i pored toga nije uspeo da mu zameni ovaj koji je koristio prvih 15 godina svog života.

(Telegraf.rs)

2 Comments on "Zašto ga svakog meseca plaćamo 700 dinara, AKO GA NIKO U SRBIJI NE KORISTI?! (INFO)"

  1. Manguparija | 4. July 2015. at 12:59 |

    Ja, svoj fixni – odjavio………… odavno!

  2. I ja ga odjavila, osećala sam se kao d me neko kažnjava zato što imam fiksni telefon, pa sam Telekomu uskratila to zadovoljstvo da me pljačka kad već mogu.

Comments are closed.