ZAPANJUJUĆI REZULTATI SRPSKIH NAUČNIKA: Zašto zaraženi virusom korona nemaju simptome

naucnik

Foto: Reuters

Pacijenti sa virusom Kovid 19 koji nemaju simptome razviju čak više antitela u odnosu na simptomatske slučajeve sa blažom kliničkom slikom, kaže Marija Gnjatović, naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije, koji se bavi serološkim testiranjem i detekcijom antitela na virus korona.

Istraživanja srpski naučnika na tom institutu razlikuju se u odnosu na svetska jer nisu primećeni padovi koncentracije antitela nakon tri-četiri meseca, navodi naša sagovornica.

– Primenom seroloških testova moguće je utvrditi ko su asimptomatski slučajevi, koji potencijalno mogu i da prenesu zarazu. Oni su praktično za širenje zaraze i najopasniji zato što ne možete da ih izolujete iz kolektiva jer se simptomi na njima ne vide – dodaje ona.

Saradnica na Institutu ističe da je potrebno pratiti dve klase antitela, ona koja se javljaju kad infekcija dospe u organizam – IGM, i ona koja nastaju 7-10 dana i koja su trajna ili zaštitna antitela – IGG.

– Kod nekoga se pojavi koncentracija IGM antitela čak i nekoliko dana pre simptoma do nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma. Tada treba raditi serološke testove jer se onda dobija potpuno pouzdan rezultat. Ta IGM antitela rastu onda još nekoliko nedelja, a zatim njihova koncentracija opada. IGG (zaštitna, trajna antitela) javljaju se od 7. do 10. dana i opstaju, kako naša istraživanja pokazuju, četiri meseca bez pada – ističe Marija Gnjatović.

RAMPA ZA SRBIJU: Brisel revidirao listu, nema nas na njoj

– Imali smo slučajeva da kod nekih pacijenata dolazi do ponovnog povećanja IGM antitela, kao da je osoba ponovo bila izložena, ali bez simptoma. Pretpostavljamo da je rast tih antitela bio posledica ponovnog izlaganja – zaključuje.

Da li u ta četiri meseca osoba može ponovo da se zarazi, niko ne može da tvrdi, kaže ona. Doktorka Gnjatović je dodala da, zahvaljujući testovima INEP-a na atitela, sasvim se pouzdano vidi da je u pitanju Sars-KoV-2 a ne neka druga virusna infekcija.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas/Agencija)