ZAHTEV MOSKVI: “Rusija da vrati vojsku na aerodrom u Prištini, da zaštiti Srbe”

avion

Foto ilustracija: printskrin YouTube /rts

Povodom najavljenog ponovnog pokretanja redovne aviolinije Beograd-Priština, Bratislav Jugović, kandidat za predsednika Srbije i bivši potpredsednik Pokreta socijalista, uputio je zvanično pismo Aleksandru Čepurinu, ambasadoru Ruske Federacije u Srbiji u kome je zatražio da Rusija i predsednik Vladimir Putin razmotre mogućnost povratka dela ruskog vojnog kontigenta na aerodrom u Prištini.

Viševekovno prijateljstvo ruskog i srpskog naroda, navodi Jugović u pismu, dokazano je kad god je Srbiji bilo teško – i u vojnim ali i u diplomatskim naporima Rusije da pomognu Srbiji u očuvanju njenog nacionalnog identiteta.

Još uvek nam je svima u sećanju brilijantan 600-kilometarski marš ruskog vojnog konvoja sa 200 ruskih vojnika iz Bosne do aerodroma Slatina u Prištini, kada su juna 1999. godine pretekli NATO snage koje su se tada nalazile na mnogo manjoj udaljenosti u Makedoniji.

[adsenseyu4]

Takođe, i rukovodstvo Srbije bi se moglo pozvati na tačku 6. Anexa II rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, prema kojoj se omogućava da minimalno 200 a najviše 999 pripadnika srpskih snaga bezbednosti boravi na teritoriji Kosova i Metohije.

Deo tih snaga bi mogao da, uz ruski kontigent, boravi na aerodromu Priština i time dodatno osigura bezbednost Srba i drugih naroda u južnoj srpskoj pokrajini – zaključio je Jugović u pismu.

(Dnevne.rs/Izvor:Intermagazin.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]