Za sada nigde nema problema: Jaki udari vetra i kiše napraviće potpuni haos u ovim krajevima! (SATELITSKA SLIKA)

satelit

Printscreen: accuweather.com

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je u Srbiji podignut nivo pripravnosti štabova za vanredne situacije zbog očekivanih obilnijih padavina i mogućeg izlivanja bujičnih vodotokova, dodajući da za sada nigde nema problema

Satelitska slika pokazuje formiranje Sredozemnog cikona, rekao bih i oluje. Vidite ove bele skupove oblaka? To su jaki olujni sistemi unutar frontalnog sastava novoformiranog ciklona – navodi profesor Zoran Zadro, na popularnoj meteo-stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

– U upozorenjima ste mogli videti koja područja su rizična za obilne kiše i jako nevreme. Međutim, neće baš svako područje biti jednako pogođeno, sve će zavisiti gde će se stvoriti ovi jaki olujni sistemi. Tu gde se stvore, a naša regija jeste na udaru, očekujte jaku grmljavinu, jak vetar, vrlo obilnu kišu i mogućnost lokalnihpoplava. Idućih 12 sati do 24 sata spomenuti ciklon će se kretati preko srednje i južne Italije prema nama. Tako da do ponedeljka očekujemo od 50 mm do 180 mm kiše. Na riziku su srednja i južna Dalmacija, jugozapadna, zapadna, severozapadna, srednja i istočna Bosna, Hercegovina, južna, zapadna i srednja Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija – istakao je Zadro.

[adsenseyu5]

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je u Srbiji podignut nivo pripravnosti štabova za vanredne situacije zbog očekivanih obilnijih padavina i mogućeg izlivanja bujičnih vodotokova, dodajući da za sada nigde nema problema.

vreme

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

– Pratimo situaciju i spremni smo da reagujemo, sada nigde nije kritično – kazao je Marić i naglasio da se ne očekuje izlivanje reka, ali da bi bujični vodotokovi mogli da naprave probleme.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije MUP-a je još pre dva dana dobio upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se narednih dana očekuju obilnije padavine, od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a na pojedinim mestima do 50 litara po kvadratu.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs / Agencije / Nezavisne /Foto: Ilustracija)