VUČIĆ ZA GARDIJAN: Razmotrićemo svaki predlog ako Srbija dobije nešto zauzvrat!

predsednik

Foto: Tanjug / RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje u mogućnost normalizacije odnosa sa Prištinom, odnosno potpisivanja sporazuma u narednih šest meseci do godinu dana i izražava spremnost za razgovor o svakom pitanju koje bi podrazumevalo kompromisno rešenje.

„Spremni smo da razgovaramo o svakom pojedinačnom pitanju, spremni smo da razmotrimo svaki pojedinačni predlog koji bi značio kompromisno rešenje“, rekao je Vučić za britanski „Gardijan“, i dodao da je to pod uslovom da se Srbiji ponudi nešto zauzvrat.

List spekuliše da će Vučić „prihvatiti nezavisnost samo ako Srbija dobije nešto konkretno zauzvrat“.

U Briselu se, piše list, nadaju da bi mogao da se postigne dogovor koji bi doveo do toga da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ako je i formalno ne prizna, te da bi to otvorilo put za Kosovo da zauzme mesto u UN, a za obe nacije da započnu put ka članstvu u EU.

„SVADBENI TANGO AMERIKE I FRANCUSKE“ Pariz ZAPRETIO zemljama koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova

Vučić se, kako se navodi, zalaže za te nade, ali zauzvrat želi paket benefita za Srbiju. On je već uključen u redovni dijalog sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pod pokroviteljstvom EU u Briselu, kojim se pokušava primena odredbi privremenog sporazuma potpisanog pre pet godina.

Foto: Tanjug/AP

List takođe prenosi i da je Tači za njih prošle nedelje rekao da očekuje da sveobuhvatni sporazum bude postignut ove godine.

„Gardijan“ piše da je Vučić prethodnih meseci bio angažovan na brojnim sastancima sa zapadnim liderima, pokušavajući da ih ubedi da ponude kompromisno rešenje koje bi donelo konkretne benefite Srbiji, a ne jednostavno pristajanje na činjenice na terenu.

„Pritisnut sam na dnevnoj bazi. Da vam iskreno kažem, uglavnom se radi o Kosovu. Sve ostalo su sitnice“, rekao je Vučić i dodao da je u protekle četiri godine najmanje 400 dana posvetio Kosovu.

„To vam oduzima energiju, a ljudi to ne vide, ne razumeju“, dodao je on.

Kao znak da još uvek pažljivo balansira između prošlosti i sadašnjosti, „Gardijan“ navodi da je Vučić odbio da kaže da li će se prema nacionalisti Vojislavu Šešelju, svom bivšem političkom mentoru, odnositi kao ratnom zločincu, pošto je sud u Hagu preinačio njegovu oslobađajuću presudu za podsticanje zločina tokom devedesetih godina.

Međutim, on je rekao da žali zbog svojih ranijih nacionalističkih izliva.

HRVATI BI NOVI ISTORIJU O JASENOVCU: Predsednica hrvatske traži da se forenzikom utvrdi broj žrtava

„Znate li nekog na celom svetu ko nije grešnik? Ja takvog još nisam sreo. Razlika je što ja priznajem to i što sam bio potpuno iskren sa svojim narodom“, rekao je on.

Vučić ima tek 48 godina, konstatuje list i dodaje da mnogi kažu da bi sa „njegovim apetitom za vlast“ i osećajem za istorijsku misiju, mogao da planira da ostane dugo, verovatno po uzoru na višedecenijsku vladavinu Mila Đukanovića u susednoj Crnoj Gori.

Albanija

Foto: AP

„Mogu da garantujem da se to neće desiti“, rekao je Vučić i dodao da se „najverovatnije neće“ kandidovati za predsednika ponovo 2022. godine:

„Nemam tu vrstu energije“, zaključio je Vučić.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)