VUČIĆ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Upozoren sam, ako uvedemo vojsku na Kosovo ulazimo u sukob sa NATO

predsednik

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goli

Činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže Rezoluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i špekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo “uvede” hiljadu pripadnika svojih snaga bezbednosti, kako to predviđa rezolucija UN.

– To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo – rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, on je lično povodom ideje o povratku hiljadu vojnika upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svetu.

SRPSKI DIZEL U RANGU SA DANSKIM: AMSS objavio trenutne cene goriva u Evropi

– Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt – preneo je predsednik upozorenje koje je dobio.

Kaže i da je više puta poredio situaciju, recimo, s rezolucijom o Jerusalimu, gde su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bela kuća.

Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu.

 Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savetnike i…ništa – naveo je.

KO SE OVDE DEBELO UGRAĐUJE? Kilogram malina u prodavnici 2.815 dinara, a od seljaka ih otkupljuju za 100 dinara?! (FOTO)

To je, kaže, ozbiljna situacija, te želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

– Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju – poručio je Vučić.

PLATFORMA PRIŠTINE OBESMIŠLJAVA RAZGOVORE

Platforma za pregovore koja je predstavljena u kosovskom parlamentu otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namere Prištine, rekao je Vučić, ali i ukazao da su, bez obzira na to, razgovori jedino rešenje.

– Tu platformu kada pročitate vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan odsto prostora za bilo kakav dogovor – rekao je Vučić, ističući da je druga stvar da li će taj dokument dobiti većinu.

Vučić smatra da pod spoljnim pritiskom takva platforma neće biti usvojena u pokrajinskoj skupštini, jer bi, kaže, svakom bilo jasno da sve posle toga postaje besmisleno.

Ali, takav tekst govori, istakao je, o namerama i željama Prištine.

On je podsetio i na izjavu iz Prištine da bi nam učinili strašnu čast i uslugu time što će da prihvate pomirenje, ukoliko ih priznamo.

Kosovo

Foto: Telegraf

Kako je rekao, ono što bi Srbi trebalo da dobiju po tome je da nam Albanci kažu – evo, prihvatamo to da se pomirimo sa vama, ako nas priznate.

Prema njegovim rečima, takav stav proizlazi iz činjenice da oni žive u potpuno zatvorenom sistemu, gde i nema prostora za drugačiji glas.

Vučić je istakao da je ponosan što kod nas nije tako i naveo primer festivala “Mirdita”, gde su i Srbi i Albanci iz Prištine mogli da dođu i kažu sve najgore o njemu…

– Kod njih postoji to – Srbi su počinili zločine, genocid, Srbe smo pobedili u ratu, kao da Amerikanci nisu ni učestvovali, zato moraju da nas priznaju, a onda ćemo mi biti voljni da učinimo strašan ustupak i da kažemo da smo se pomirli, mada suštinski to ne mislimo – rekao je Vučić.

PROGNOZA ZA LETO: 55 tropskih dana, temperature iznad 30 stepeni bez prestanka VIŠE OD MESEC DANA

Kada to čujete onda shvatite, naglasio je, da to prosto nije realno, niti je moguće, niti ima mnogo veze sa ovozemaljskim životom.

Dodao je da smo i mi mnogo puta živeli u sopstvenim zabludama, ali i da je veoma zadovoljan što danas racionalno i dobro procenujemo sveukupno stanje, i ne zadovoljamo se i zaluđujemo samo sopstvenim idejama i stavovima.

– U svakom slučaju, biće vrlo teško kada neko dođe sa takvom ili sličnim platformama u Brisel, ali Srbija neće da odustane od razgvora zato što su razgvori jedino rešenje – zaključio je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da nije sasvim tačno da Euleks odlazi sa KiM, jer će predstavnici te misije biti tamo, ali je ponovio da je strašna greška učinjena kada je ta misija uopšte došla, umesto da sve ostane pod okriljem UN.

 Euleksa će biti na KiM, ali to niko ne sme da kaže kako se ne bi zamerili prištinskim vlastima, jer su tamošnje partije albanske u međusobnim sukobima – napomenuo je predsednik Srbije.

Nadali smo se, kaže, da će ta misija svoj psoao da obavlja profesionalno, a saglasio se sa ocenama da njeno delovanje nije bilo na najvišem nivou.

Ono što ga brine je što Srbi ne uživaju zastitu i trpe napade.

Na tvrdnje iz Prištine da nisu u pitanju napadi po etničkoj osnovi, Vučić je upitao “a, po kojoj su onda”, ako je reč o napadu na pravoslavnog sveštenika i njegovu porodicu.

UPOZORENJE NASAMARENIH VOZAČA: Lažni presretač na putevima Srbije,ima neku značku, policijske blinkere i sirenu!

– Oni rade sve to po komandi – naglasio je predsednik Srbije.

On je ponovio da predstoje razgvori u Briselu, da nije veliki optimista, ali da će Srbija dati sve od sebe da do komprimisa dođe.

NIJE POENTA ENERGETIKA

Predsednik Srbije rekao je i da Albanaci imaju samo jedan san, a to je zauzimanje severa južne srpske pokrajine, i u tom svetlu treba, kaže, videti i svako njihovo insisitiranje na pregovorima o energetici.

Vučić je naveo da se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma tiču isključivo zajednice srpskih opština, te da tek nakon ispunjenja tih obaveza može biti govora o daljim pregovorima.

jezero

Foto: printscreen/youtube

– Mi nemamo sporazum o energetici, po stoti put ponavljam istu stvar. Nema ga, a obaveza iz Briselskog sporazuma je da se nastavi duskusija o energetici i Telekomu. U međuvremenu smo o Telekomu postigli sporazum, to je jedna rečenica u okviru tačke 13, postigli smo dogovor oko Telekoma i on je sproveden u delo – rekao je Vucicć i dodao da energetika može doći na red, ali tek na kraju, nakon ispunjenja Briselskog sporazuma.

Kako kaže, insistiranje na dogovorima oko energetike je način na koji Albanci žele da zauzmu sever KiM.

 Oni žele na sve načine da zauzmu sever Kosova, to je suština svega. Znaju oni da nema Srba u Štimlju, da ih nažalost nema u Suvoj Reci, da ih je oko 300 u Orahovcu, možda svega 400 u Velikoj Hoči. Jedini njihov cilj je zauzimanje severa, energetiku hoće da bi mogli da zauzmu Valač i da bi mogle Gazivode da zauzmu fizički. To je sva suština i ništa drugo. Ja im govorim u lice od početka, i vama govorim, i rekao sam milion puta i međunarodnim predstavnicima – ne može – naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon međunarodne konferencije “Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije”.

Predsednik Srbije kaže da je “ponovo u igri” i zakon o Trepči, te da je to još jedan dokaz da se sve što Albanci rade “tiče severa”.

– Oni imaju samo jedan san, to je zauzimanje severa pokrajine. Po onome što smo mi potpisali sa NATO, oni nemaju pravo da ulaze sa svojim trupama na sever bez dvostruke saglasnosti. To su kršili već dva puta, kada su koristili lažne razloge za upad sa oklopnim vozilima i oružjem, jednom kada su pričali lažnu priču o vozu koji nisu ni videli, a drugi put kada se desio incident sa Markom Ðurićem – rekao je Vučić.

KRSTIĆ OPET USPEO DA IZNERVIRA CELU SRBIJU: Zbog ovih reči upućenih malinarama, razapet je na stub srama!

On je podvukao da je Srbija spremna na razgovor, ali da postaje sve teže održati mir i stabilnost, budući da je sve izraženija nervoza među Albancima.

– Žele po svaku cenu da zauzmu sve ono što oni misle i čini im se, po pravu, koje su im dali Amerikanci i neke zapadne zemlje bombardujući Srbiju, da na to imaju apsolutno pravo i tako se ponašaju – kazao je Vučić.

ČEMU NOVAC OD KATARA I ZAŠTO IZ AMBASADE U BERLINU?

Vučić kaže da mu još niko do danas nije odgovorio na pitanje zašto bi neko iz ambasade Katara u Berlinu plaćao našim političarima 200.000 evra, kao što se dogodilo u slučaju Vuka Jeremića.

Odgovor, rekao je Vučić novinarima, i ne očekuje.

On je, naime, na pitanje da li se korupcijom smatra i ako neko prima novac iz inostranstva da bi ovde u Srbiji rušio vlast, rekao da bi to bilo teško dokazati, jer nigde neće pisati da je to novac za rušnje vlasti.

PRIPREMIMO SE, BEOGRADU OPET PRETI BLOKADA: Za petak najavljen protest širom prestonice zbog POSKUPLJENJA GORIVA (INFO)

 I nemam problem da neko prima pare od Katara. Ja pričam o ovim lopovima koji kazu da će da me tuže. Nije problem da neko prima novac iz inostranstva, ali da to bude transparentno. Ali, još nisam čuo odgovor zašto ambasada Katara iz Berlina 200.000 evra daje ovde, šta to plaća političarima. Razumem da plaća Al Džaziru, ali ne mogu da razumem zašto političare, ali odgovora nema niti će ga biti – zaključio je.

Mediji su prethodnih dana preneli da je Ambasada Katara u Nemačkoj isplatila Vuku Jeremiću 200.000 evra, ali i da on odbija da kaže u kakvim je vezama sa katarskim vlastima, zašto mu je uplaćen taj novac i zašto baš preko ambasade u Berlinu.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)