VREMENSKI OBRT! Prognoza za naredne dane je POTPUNO ‘LUDA’, a evo kada će temperatura skočiti na 10 stepeni (RHMZ GRAFIKON)

zima

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Najobilnije padavine su iza nas, kažu meteorolozi i nakon što očistimo par desetina centimetara snega koji je noćas napadao i ono još što bude palo do večeras, narednih desetak dana možemo da odahnemo – neće biti kijameta.

Prognozirano je da u planinskim delovima tokom noći padne do pola metra snega, a da se u drugim mestima snežni pokrivač poveća za između 15 do 30 centimetara.

Međutim, od sinoć od 19 sati do jutros do 7 časova, najviše je napadalo u Novom Sadu, i to “svega” 18 centimetara, a umesto najavljenih četrdesetak, na Kopaoniku je za tih 12 sati napadalo 11 centimetara snega. Ipak, sneg i dalje pada.

U Beogradu je za isti period napadalo 15 centimetara snega i padavine još nisu prestale, baš kako je i očekivano. Takvo stanje je sinoć uzrokovalo kolaps na beogradskim ulicama, i mada je danas situacija nešto bolja, ponegde i dalje postoje problemi u saobraćaju.

– Najobilnije padavine biće do prepodnevnih časova, a podaci pokazuju da će se njihov intenzitet tokom dana smanjivati, sve do potpunog prestanka, do kraja dana – objasnio je meteorolog Đorđe Đurić. On napominje da će danas duvati umeren do jak vetar, i da će maksimalna dnevna temepratura kretati između -2 i 1 stepen Celzijusa.

Nedeljno jutro sa maglom i mrazem

Nedeljno jutro biće hladno i tmurno, sa maglom i mrazem, kaže Đurić, ali tokom dana će biti periodično sunčano, suvo, bez padavina, i dnevne temperature će se kretati između dva i šest stepeni.

vreme

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Poledica u ponedeljak i jaka košava

– Ponovno naoblačenje čeka nas u ponedeljak, pa će ponegde biti i kiše. Takođe, moguća je i kratkotrajna ledena kiša. Ipak, građani bi trebalo da obrate pažnju na to da će, zbog otopljenja tokom dana, a hladnijeg jutra i noći, doći do topljenja snega i stvaranja poledice – upozorava Đorđe Đurić.

Snega će u ponedeljak biti samo na planinama, a u košavskom području tog dana će duvati jak vetar, dodaje sagovornik “Blica”.

Oblačno vreme ponovo nas očekuje u utorak, ponegde je moguća i kiša, a na severu zemlje i susnežica.mTemperature u ponedeljak i utorak kretaće se između tri stepena na severozapadu Srbije, do 11 stepeni na jugoistoku. Zbog znatno viših temperatura, doći će do intenzivnog topljenja snega, upozorava meteorolog.

U sredu kiša

– Prema današnjim podacima, u sredu će biti suvo vreme, a u dolazećim danima biće i povremen pojave kiše. Ipak postoje naznake da, iako će vreme biti oblačno i tmurno: pred nama je otopljenje. Do kraja januara, ali početkom februara, temperature će biti do 10 stepeni Celzijusa, pokazuju trenutna merenja – zaključuje Đorđe Đurić u razgovoru za “Blic”.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za danas je izdao upozorenje zbog stvaranja snežnih nanosa. Takođe, krajem dana i tokom noći na krajnjem severu Srbije padaće kiša koja će se ponegde lediti pri tlu. U nedelju će na snazi biti žuti meteo alarm na jugu i zapadu zemlje, i to zbog niskih temperatura.

(Dnevne.rs /Izvor:  M.M, Blic)