VREMENSKA PROGNOZA ZA NOVEMBAR: Evo šta nas čeka….(INFO)

vreme

Foto: Dnevne.rs /pixabay

 Ledene zime sa temperaturama 20 stepeni ispod nule, verovatno će nas, na sreću, zaobići. Stručnjaci, međutim, naglašavaju, da će svakako biti veoma hladnih perioda u toku zime, ali će u proseku biti blaga.

Po rečima Branka Bijelića iz Grupe za dugoročnu prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog Zavoda Srbije, gledano u celini, tokom novembra se očekuje prosečno toplo i prosečno suvo vreme. Vrednost srednje novembarske dnevne temperature vazduha biće u intervalu od četvrtog do osmog podeoka na Celzijusovoj skali. U planinskim predelima očekivane su temperature od nula do četiri stepena.

– U novembru nas očekuju količine padavina od 35 do 50 milimetara, u pojedinim mestima do 60 milimetara – kaže Bijelić. – U planinskim predelima pašće od 50 do 90 milimetara, a u pojedinim mestima i do 110 milimetara kiše.

[adsenseyu4]

Trenutne dugoročne meteorološke procene kažu da će i decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec. Ipak, decembarska suma padavina biće za 10 do 20 milimetara veća u odnosu na decembar 2015. godine.

prognoza

Foto: Dnevne.rs /pixabay

– U većem delu Srbije će decembarska srednja dnevna temperatura vazduha biti viša za 0,5 do jedan stepen Celzijusovih, a na jugu Srbije za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek – objašnjava naš sagovornik. – Decembarske srednje dnevne temperature vazduha biće od nula do šest stepeni, a u planinskim predelima od dva stepena ispod nule do tri stepena Celzijusova.

Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka – od 40 do 60 milimetara, a na pojedinim lokacijama i do 80 milimetara. U planinskim predelima pašće od 60 do 90 milimetara, a ponegde i do 100 milimetara.

[adsenseyu1]

– Topliji, blaži nego inače i prosečno vlažan biće i januar – kaže Bijelić. – U celoj Srbiji januarska srednja dnevna temperatura vazduha će biti viša za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Srednje januarske dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri Celzijusa.

U planinskim predelima od minus četiri do dva stepena. Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 do 45 milimetara, lokalno i do 60, a u planinskim predelima od 40 do 60 milimetara. Ponegde i do 80 milimetara.

Po rečima našeg sagovornika, iako bi predstojeća zima trebalo da bude blaža od prošlogodišnje, očekivani su i hladni periodi.

PRVI SNEG

SUDEĆI po statistici za poslednje tri decenije, prvi sneg u Beogradu treba očekivati oko 22. novembra, kada je srednji datum pojave prvih pahulja u prestonici. Ali, tada se neće napraviti snežni pokrivač, dovoljno snega za sankanje može se očekivati početkom januara.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor:B. Caranović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]