VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNU NEDELJU: Temperatura u danu pala za 10 stepeni i oterala miholjsko leto, ali uskoro nam stiže ciklon koji najavljuje PREOKRET!

prognoza

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Stiglo zahlađenje!

Nakon više od dve nedelje miholjskog leta i prijatnih prolećnih temperatura, stiglo je zahlađenje koje i nije neočekivano za ovo doba godine.

Međutim, po svemu sudeći, sneg ćemo morati da sačekamo još neko vreme.

 Poslednji dan ove nedelje osvanuo je siv i znatno hladniji od onih koje smo imali od početka oktobra.

– Temperature su već danas niže za oko 10 stepeni, što će se zadržati do kraja dana. Imaćemo oblačno, osetno hladnije vreme, dok će u nekim krajevima zemlje padati i kiša – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda pokazuju da se kiša može očekivati u Novom Sadu ali i Beogradu, gde će biti praćena jakim udarima vetra. Pored toga, u višim delovima zemlje, konkretno na Kopaoniku i Starol Planini, stvorili su se uslovi za suznežicu.

– Moguće je da će na planinama provejavati sneg, ali daleko od toga da će se formirati snežni pokrivač. Uz to će duvati i severo-zapadni vetar, dok će tokom noći doći ponovo do zahlađenja – kaže Đurić.

KAKAV KRAJ LJUBAVI: Vladimir izdao Staniju, starleta histerisala i RASKINULA! (FOTO)

Ponedeljak i utorak malo topliji

Trend promenljivo oblačnog vremena u celoj Srbiji nastavlja se i iduće nedelje. Ipak, to ne treba da obeshrabri, jer će se živa na termometru popeti do nešto viših podeoka.

– Biće malo toplije nego danas, ali će na zapadu biti povoljni uslovi za slabiju kišu. Osim toga, ne očekuje se značajnija količina padavina. Temperature će se u ponedeljak kretati od 11 do 19 stepeni, a u utorak od 14 do 20 – objasnio je Đurić.

U sredu ponovo hladnije vreme

U sredu se zadržava promenljivo oblačno vreme, a takođe i povoljni uslovi za slabiju kišu. Međutim, doći će do pada temperature, što će biti propraćeno jakim severo-zapadnom vetrom.

– Krajem dana će doći do razvedravanja, pa se u četvrtak očekuje suvo ali relativno hladno vreme, sa maksiamlnom temperaturom od 9 do 14 stepeni. Takvo vreme zadržaće se do kraja radne nedelje.

vreme

pixabay

Za vikend moguća dva scenarija

Koliko je klima promenljiva pokazuju i podaci meteorologa za prognozu za naredni vikend. Đurić kaže da su moguće dva scenarija, i to zbog ciklona koji stiže u Srbiju.

– Prema današnjim prognozama tokom sledećeg vikenda Srbija će biti pod uticajem ciklona, što znači da bismo mogli imati veoma toplo vreme. To je zbog toga što u prednjem delu ciklona dolazi do strujenja tople mase sa juge – objašnjava Đurić, dodajući da ako se to ostvari, mogli bismo imati temperaturu do 20 stepeni, a ponegde i do 25. Uz to, duvaće pojačan južni vetar.

VELIKI NEDELJNI HOROSKOP od 22. do 28. oktobra 2018: Bik treba da uživa u životu, a Vodolija da ne odustane od svojih ciljeva (ASTRO)

Međutim, do pre nekoliko dana prognoze su govorile da bi ciklon mogao istoku zemlje i Balkana da donese priliv hladnog talasa.

– Vrlo je lako da se prognoza promeni jer je tom ciklonu potrebno jako malo da se pomeri – kaže Đurić.

U oba slučaja, jedno je sigurno – nema naznaka da će biti snega. Mogućnost provejavanja suznežice ostaje samo kada je reč o višim delovima zemlje, to jest u planinama.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic/M.Ž)