VREMENSKA PROGNOZA: Vetar orkanske jačine PRETI SRBIJI, očekuju se udari do 100 kilometara na čas, a u ovom delu zemlje će biti NAJGORE! (RHMZ GRAFIKON)

vreme

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Vetar orkanske jačine čiji će udari dostići čak 100 kilometara na čas duvaće danas u pojedinim delovima Srbije, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod

Ovako jaka košava duvaće i sutra, u nedelju će končano oslabiti, imaćemo sunčan i topao vikend, a od ponedeljka nam sledi kratak kišni period sa lokalnim pljuskovima.

Kako je za “Blic” objasino meterololg RHMZ-a Slobodan Sovilj, orkanski vetar može da izazove značajne materijalne štete na pokrentoj i nepokretnoj imovini.

Pri ovakvim udarima vrlo često mogu da stradaju krovovi kuća, odžaci, tende, plastenici. Tokom duvanja ovakvih vetrova lome se i grane drveća, a neretko biljke budu počupane – kaže Sovilj za “Blic” i dodaje da je bitno prati savete koje daju nadležne službe u ovakvim situacijama.

Kako najavljuje RHMZ, jak vetar duvaće u košavskom području – Beogradu, Banatu i Podunavlju, s tim što će do najjačih udara, od čak 100 kilometara na sat, doći na području Južnog Banata i Pomoravlja gde je upravo zbog toga na snazi narandžasti meteoalarm, dok je u delu oko prestonice proglašen žuti.

vreme

Foto: printskrin /rhmz

U Beogradu udari do 60 kilometara na čas.

– Najjači udari tokom današnjeg dana registrovani su na teritoriji Južnog Banata, odnosno u Vršcu i njegovoj okolini, što svakako nije neouobičajeno u ovakvim periodima i situacijama kada duva košava, te mogu reći da su stanovnici ovog predela pripremljeni na ovakve vremenske prilike.

U Velikom Gradištu, Golupcu i Banatskom Karlovcu vetar je takođe bio orkanski jak, dok je u Beogradu registrovana jačina udara od 60 kilometara na sat. Već od sutra nas očekuje postepeno slabljenje košave i smanjenje “orkanskih” udara – kaže za ” Blic” Slobodan Sovlj, meteorolog RHMZ-a.

Kako navode meteorolozi “okranski” udari vetra česta su pojava u košavskom predelu, pa tako Banaćani bar nekoliko puta godišnje osete vetar koji duva i do 100 kilometara na sat, što neretko dovodi do značajnih materijalnih šteta na pokrentoj i nepokrentoj imovini.

Iako se danas prognozira temperatura koja će se kretati u intervalu između 9 i 19 stepni Celzijusa, vetar će učiniti da stanovnici košavskih krajeva imaju utisak da je dosta hladnije.

Maksimalna dnevna temperatura prognozirana za sutra je oko 20. stepeni, košava će slabiti pa je u Banatu i Pomoravlju prognozirana brzina između 60 i 80 kilometara na čas.

prognoza

Foto: printskrin /rhmz

 Već sutra nas očekuje slabljenje vetra, a “orkanskih” udara više neće biti. Konstantno će duvati vetar, ali onaj čija je brzina dva puta manja od ove koju smo primetili tokom poslednjih dana – kaže Sovilj. On dodaje da slabljenje vetra neće dovesti do značajne promene temperature.

– U ponedeljak nas već očekuje normalno vreme bez vetra, jer će on skrenuti na severozapad i izmestiti se sa područja naše zemlje – kaže meteorolog.  Od ponedeljka toplo, ali sa kišom i pljuskovima

Tokom vikenda neće doći do značajnih sniženja temperature, budući da se očekuje da maksimalna dnevna bude oko 21 stepen Clezijusa. Međutim, zbog promena vremenskih prilika koje nas očekuju već početkom naredne nedelje bilo bi dobro požurite i sve svoje obaveze završite tokom vikenda, jer nas već u ponedeljak očekuje kiša sa povremenim olujnim pljuskovima.

 Prema našim podacima bitnih promena u temperatiri neće biti, te nas tokom naredne nedelje očekuju temperature normalne za april, dakle negde između 15 i 20 stepeni Celzijusa, a jedina promena će biti kiša. Padavine su moguće, te nas u prvoj polovini naredne nedelje očekuju kiša i lokalni pljuskovi koji će biti kratkog daha – zaključuje Sovilj.

(Dnevne.rs /Izvor: espreso.rs/blic)