VREMENSKA PROGNOZA – SPREMIMO SE! Posle kratke pauze, stiže novi talas (FOTO)

poplava

pixabay

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za poslednja 24 sata na teritoriji Srbije palo je oko 40 mililitara kiše po kvadratnom metru

Republički hidrometeorolški zavod izdao je danas upozorenje da se u južnim i istočnim krajevima očekuje obilna kiša, od 20 do 40 mililitara po metru kvadratnom, a na jugu i jugoistoku Srbije ponegde i više.

[adsenseyu5]

U narednih sedam do deset dana biće promenljivo, očekuju se česta naoblačenja sa kišom svuda po Srbiji, a u planinskim predelima i sneg – rekao je za “Telegraf” meteorolog Nedeljko Todorović. Prema njegovim rečima, temperatura će biti oko ili ispod proseka za ovaj period.

Foto: Facebook/Semin Hadžibulić

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za poslednja 24 sata na teritoriji Srbije palo je oko 40 mililitara kiše po kvadratnom metru što je daleko manje nego tokom majskih poplava 2014. godine kada je padala i po 200 do 250 mililitara.

Meteorolog Časlav Stanojević za trenutnu situaciju “krivi” neažurnost meštana i nadležnih u pojedinim mestima.

– Sve što se do sada dešavalo došlo je iz Crne Gore i sa juga, i situacija će u narednim danima biti pod kontrolom. Problem je što se kanali u mnogim mestima na jugu i zapadu Srbije nisu čistili, pa je zbog toga došlo do izlivanja reka. Kako su kanale zatrpali, tako treba i da ih očiste – rekao je za “Telegraf” meteorolog Časlav Stanojević, i dodao da nema mesta opasnosti u narednom periodu.

[adsenseyu1]

Iz RHMZ-a su rekli da se ove padavine ne bi ni osetile da nije bilo kiše pre nekoliko dana, jer bi zemlja sve upila. U svakom slučaju sada ima mnogo više prostora u zemljištu nego 2014. godine kada je zasićenost zemljišta bila 100 odsto, a i padavine su sada mnogo manje.

Foto: Facebook/Semin Hadžibulić

Što se tiče većih padavina, oko 100 mililitara po metru kvadratnom zahvatile su Crnu Goru, pa se preko Drine voda ulila u Savu. Takođe je većih padavina bilo u Zlatiborskom okrugu, gde je palo oko 70 do 80 mililitara.

Prema navodima RHMZ trenutno je u Šapcu na snazi vanredna odbrana od poplava kao i na reci Jasenica.

– U Beogradu je na snazi redovna odbrana od poplava i tako će i ostati – ističu hidrolozi.

Foto: Facebook/Petar Majstorović

Meteorolozi za sutra najavljuju prestanak padavina i razvedravanje, osim na istoku zemlje gde će se zatržati oblačnost sa slabom kišim, sa slabim zapadnim i jugozapadnim vetrom.

Nove padavine očekuju se u sredu uveče i tokom noći, najpre na jugu zemlje. Oblačnost će se sa juga pomerati ka severnim krajevima Srbije. Nešto veće padavine očekuju se u četvrtak i petak, od oko 30 mililitara po kvadratnom metru – rekao je za “Telegraf” Todorović.

(Telegraf.rs)