VREMENSKA PROGNOZA: Ovakav januar se ne pamti! (INFO)

Kalemegdan

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Polovina januara je period godine kada je potpuno normalno i očekivano da bude snega, pa se mnogi pitaju ako snega još uvek nema, hoće li ga uopšte do kraja januara biti?

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je večeras najavu u kojoj se nalazi odgovor na ovo pitanje…

Kako stoji na sajtu RHMZ-a, prema trenutnim izgledima vremena do kraja januara neće biti snežnih padavina.

– U drugoj dekadi januara zadržaće se uglavnom suvo i stabilno vreme sa slabim jutarnjim mrazevima i čestom pojavom magle i niske oblačnosti, naročito po kotlinama i nizijama, gde će dnevna temperatura biti u granicama prosečnih vrednosti za ovo doba godine, dok će u višim predelima preovlađivati sunčano i natprosečno toplo – navodi RHMZ.

vreme

Foto: printscreen RHMZ

Kako trenutno stoje stvari, ljubitelji snega neće imati čemu da se raduju do kraja prvog meseca. Izgleda da se vremenske prilike uveliko menjaju iz godine u godinu, pa će period sa snežnim padavinama stići u našu zemlju znatno kasnije od uobičajenog.

Podaci govore da se pojava prvog snega u prestonici najduže se čekala 1951. godine, tada se Beograd prvi put zabeleo 19. januara.

Prosečan dan kada u prestonici padne prvi sneg je 23. novembar. Protekli novembar prošao je bez snega, kao i decembar (osim onog jednog pred kraj godine koji se nije zadržavao ni na zelenim površinama), januar je u toku, ali i dalje nema naznaka za padavine

 

(Dnevne.rs /Izvor: Republika)