VREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana NARANDŽASTI meteo alarm, pogledajte očekivane temperature! Oglasio se i RHMZ (INFO)

vreme

pixabay

Prema najavama RHMZ narednih dana se očekuju maksimalne temperature između 33 i 36 stepeni, u mnogim krajevima i najtopliji dani u 2020. godini.

“Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..”

Jezivo svedočenje niških lekara nakon što je porodilja na respiratoru preminula, a BEBA ROĐENA SA 920 GRAMA (INFO)

Ovako glasi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na narandžasti meteo alarm koji će sutra i prekosutra biti na snazi u većem delu Srbije, ali ovoga puta razlog neće biti nevreme već – izuzetno visoke temperature!

Previsoke temperature!

– Narednih dana oko 35 stepeni. Sve do 5. avgusta iznad 30. stepeni – poručuje meteorolog Đorđe Đurić.

Poseban oprez biće neophodan zbog veoma visokog UV zračenja, pošto će naredna tri dana nivo u celoj Srbiji biti u “crvenoj zoni”. Nadležni u ovakvim situacijama imaju sledeće preporuke:

• Minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16h.

• Ukoliko ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje.

• Na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda.

• Obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

Posle 5. avgusta meteorolozi najavljuju zahlađenje, verovatno sa padavinama.

 

Dnevne.rs, Blic

Be the first to comment on "VREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana NARANDŽASTI meteo alarm, pogledajte očekivane temperature! Oglasio se i RHMZ (INFO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*