VREME: Uprkos najavama vrelog perioda, meteorolozi korigovali prognoze (INFO)

vreme

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Toplotni talasi stižu u avgustu – temperature danima iznad 30 stepeni i čak 16 tropskih noći

PRVOBITNE vremenske prognoze, pre nekoliko meseci, predviđale su toplo i sušno leto, poput prošlogodišnjeg vicešampionskog po vrelini u poslednjih nekoliko decenija. Junska i julska kišovita i poplavna “slika”, međutim, poprilično odudaraju od tih najava.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je na promenu prognoze najviše uticao drastično hladniji Atlantski okean od očekivanog. Po najavama iz ovog zavoda, tokom jula i avgusta u našoj zemlji temperature će, uglavnom, biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Po rečima Gorana Pejanovića, iz Centra za klimatske promene RHMZ, do hladnijeg talasa tokom juna i početkom jula, osim zbog hladnijeg Atlantskog okeana, došlo je i zbog globalnog zagrevanja.

– Zbog toga je za jedan stepen u proseku topliji vazduh na planeti, a u Srbiji za stepen i po, a samim tim topliji vazduh prima više vodene pare – objašnjava Pejanović. – Na jedan stepen dolazi oko sedam odsto više vodene pare u vazduhu, pa uz mnogobrojne procese dolazi do izlučivanja veće količine padavina.

REGION PROGNOZA koja važi za našu zemlju, uglavnom se odnosi i na okolne zemlje – kaže prof. Đurđević. – Vremenske prilike najavljivane za jul i avgust u Srbiji, uglavnom se odnose i na krug od 500 kilometara, pa se informacije mogu primeniti i na crnogorska i grčka letovališta.

Kako naš sagovornik kaže, leta su u poslednje tri decenije toplija u odnosu na ona od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka. Poslednja prognoza ovog zavoda pokazuje da će tokom jula biti promenljivo oblačno i toplo vreme, sa retkom pojavom poslepodnevnih pljuskova i grmljavina.

Period stabilnijeg i lepšeg vremena prognozira se od 21. jula do kraja meseca. Oko 24. i 27. jula predviđaju se prolazna naoblačenja, koja će usloviti pojavu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 17 do 21 stepen, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28 do 33 celzijusa, pri čemu će krajem jula dostizati i do 35. podeoka.

– Tokom jula, srednja temperatura vazduha biće za oko stepen ispod proseka u južnim i centralnim krajevima Srbije, a u Vojvodini za oko stepen iznad proseka – kaže Pejanović.

– Tokom avgusta se očekuje srednja temperatura vazduha za stepen iznad proseka, uglavnom u severnim i istočnim delovima Srbije, dok se u ostalim delovima očekuje u granicama višegodišnjeg proseka.

Prosečna srednja temperatura za Beograd u julu je 24, a u avgustu 23,7 celzijusa.

PADAVINE IZNAD PROSEKA Klimatski izgledi pokazuju da će količina padavina tokom jula biti iznad višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije – kaže Pejanović. – U jugozapadnoj Srbiji kiše će biti čak 50 odsto iznad proseka, dok se na severu očekuje deficit, za oko 30 odsto manje. U brdsko-planinskim predelima moguća je veća količina padavina, naročito u jugozapadnim delovima Srbije. Tokom avgusta se očekuju veće količine padavina u severnim i zapadnim delovima Srbije, za oko trećinu više padavina u odnosu na prosek.

Kako Pejanović kaže, tokom avgusta je moguća pojava toplotnih talasa – perioda sa kontinuiranim nizom veoma toplih dana.

– Broj tropskih dana u julu, kada maksimalna temperatura vazduha prelazi 30 stepeni, u nižim predelima biće u intervalu od osam do 13, a očekuju se i dve tropske noći u ovom periodu i pet u Beogradu, kada temperatura neće padati ispod 20 stepeni – kaže naš sagovornik. – Tokom avgusta predviđa se 10 do 16 tropskih dana i dve tropske noći. U prestonici bi moglo da ih bude čak šest.

Po rečima profesora Vladimira Đurđevića iz Instituta za meteorologiju, klimatske promene poslednjih decenija doprinele su tome da nema tipičnih godišnjih doba, da su česti vremenski ekstremi i promenljivo vreme, kao i nagli prelazi iz izuzetno visokih u niske temperature i kišu. Zbog svega toga danas je mnogo teže nego pre odrediti srednju temperaturu ili prosek za neko godišnje doba.

– Običnom posmatraču se, recimo, može učiniti da je na osnovu serije kišnih dana leto sveže i manje toplo, a da zapravo prosek pokaže suprotno – kaže prof. Đurđević.

– Baš to i jeste slučaj ovog leta. Osim toga, pre nekoliko meseci mediji su se utrkivali ko će da objavi veću senzaciju o tome kako nas očekuje pakleno leto, pa laicima dugoročna prognoza, bombastično interpretirana, sada izgleda kao obmana.

Kako Đurđević kaže, uprkos citiranju raznih američkih, ruskih ili evropskih prognoza, svi koriste istu metodologiju i jednake podatke, a da se razlikuje interpretacija ili napumpavanje pojedinih informacija.

– U meteorologiji se uvek barata verovatnoćama, a ljudi bi vazda hteli da im se kaže sa sigurnošću – kaže profesor Đurđević.

– U odnosu na period od 1961. do 1990. godine, ovaj jun bio je topliji, bez obzira na to što je utisak mnogih da je bio svež i kišovit. Šesti mesec je inače mesec kada se očekuje najviše kišovitih dana.

(Dnevne.rs /Izvor: B. CARANOVIĆ, Novosti.rs)