“VOŽD KARAĐORĐE” SPAJA ISTOK SRBIJE SA ŠUMADIJOM: Nove investicije i bolja budućnost – evo kako će izgledati auto-put

Aleksandar

PREDSEDNISTVO SRBIJE

Tokom naredne nedelje trebalo bi da bude raspisan tender kao prvi konkretan korak ka izgradnji auto-puta “Vožd Karađorđe”, koji treba da spoji istok Srbije sa Šumadijom.

Kada bude završen, za preostale žitelje istočne Srbije će označiti kraj višečasovnom klackanju do srca Srbije, ali i doneće nadu u nove investicije i u bolju budućnost.

To je i bio jedan od ključnih razloga što je Vlada Srbije ovaj auto-put proglasila projektom od posebnog značaja za državu, objašnjava direktor sektora za upravljanje izgradnjom u “Koridorima Srbije” Aleksandar Senić.

Sa auto-putem “Vožd Karađorđe” i nove investicije

On napominje da je reč o kapitalnom projektu koji će umnogome oživeti istok Srbije.

– Prema statistikama kojima raspolažemo, više od 80 odsto investicija je smešteno uz auto-puteve, pretežno uz Koridor 10, a sada naravno i uz auto-put “Miloš Veliki”. Kada izgradimo auto-puteve i brze saobraćajnice, možemo očekivati nove investicije u krajevima u kojima su one izgrađene i to je svakako jedan od glavnih razloga zašto se Vlada Srbije opredelila za izgradnju novih saobraćajnica, pa i ove “Vožd Karađorđe”, napominje Senić.

Više od 80 odsto investicija je smešteno uz autoputeve. Krak Niš – Dimitrovgrad na Koridoru 10 je ekonomski preporodio taj kraj, pa se očekuje da tako bude i sa istočnom Srbijom po završetku izgradnje autoputa “Vožd Karađorđe”.

Senić precizira da će na tenderu koji će uslediti biti poznato ko će raditi prostorni plan i generalni projekat koji će definisati trasu kojom će prolaziti auto-put. Kada se posle devet meseci izgradi taj prostorni plan i usvoji na Vladi, posle toga će biti raspisan tender za izradu idejnog projekta.

Dva kraka u auto-put

Senić napominje da je projektnim zadatkom definisano da se ispita opravdanost izgradnje dva kraka, odnosno dve brze saobraćajnice, od Lajkovca, odnosno od petlje Županjac na auto-putu “Miloš Veliki”, do Orašca i od Mladenovca, odnosno petlje Mali Požarevac, do Orašca. Te brze saobraćajnice bi imale po dve trake u oba pravca.

– Od Orašca, gde bi se srela ta dva kraka brzih saobraćajnica, nastao bi auto-put koji bi preko Topole, Rače išao do Markovca, odnosno do nove petlje sa Koridorom 10. Od Markovca, gde sada postoji petlja Stari hrast, prema Svilajncu, Despotovcu i Boru bi opet išla brza saobraćajnica, dva plus dva – opisuje Senić.

On ipak napominje da će to, kuda će proći trasa, precizno biti definisano tek prostornim planom područja posebne namene i idejnim projektom. Zato, kaže, u ovom trenutku nije moguće znati ni cenu ni tačnu dužinu puta, ali je pretpostavka da će iznositi oko 220 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ: DR STEVANOVIĆ UPOZORAVA: Nemojte pokušavati da KORONU lečite sami kod kuće

Nezahvalno je, kaže, pričati i o vrednosti investicije dok se trasa ne postavi, jer se ne zna ni broj tunela, ni broj mostova. On dodaje da jedino možemo da se rukovodimo statistikom da izgradnja kilometra auto-puta košta izmeću sedam i devet miliona evra, pa na osnovu toga može da se kaže da će ukupna cena biti između 1,5 i dve milijarde evra.

Sama izgradnja četiri-pet godina

Zbog svih procedura sada je nezahvalno prognozirati i trenutak početka gradnje auto-puta, ističe direktor sektora za upravljanje izgradnjom u “Koridorima Srbije”, ali i napominje da će oni učiniti sve da to bude u što kraćem roku.

Ono što je, međutim, realno je da će kada izgradnja krene, cela investicija biti završena za četiri ili pet godina.

PROČITAJTE JOŠ: SEVERNA MAKEDONIJA JE PRVA ZEMLJA U REGIONU KOJA LEGALIZUJE I DEKRIMINALIZUJE MARIHUANU! (FOTO)

Sigurno je i to, ističe Senić, da će izgradnja saobraćajnice podići proizvodne potencijale istočne Srbije i posebno turizam, jer se taj kraj smatra jednim od najlepših.

– Imamo iskustvo sa izgradnjom Koridora 10, gde se bukvalno istočni krak od Niša prema Dimitrovgradu ekonomski preporodio, jer je sa izgradnjom auto-puta došlo do pokretanja drugih industrijskih grana. Očekujemo da će i istok Srbije od Despotovca prema Boru izgradnjom ove saobraćajnice krenuti putem razvoja i zaustaviti dalji odliv stanovništva – kaže Senić.

 

(Dnevne.rs/sputnjik)