Vozači se iznenadili kada su čuli da je kazna za pušenje u kolima 3.000 dinara, a ovo je tačna informacija (INFO)

Foto ilustacija: Dnevne.rs /pixabay

Po Zakonu vozač ne sme da preduzima radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom

Vest koja se pojavila u medijima, da vozač koji puši tokom vožnje može da bude kažnjen, uznemirila je mnoge.

Međutim, prema navodima stručnjaka, ova informacija nije tačna! Za mnoge pušače cigareta za volanom pruža najveći užitak. Saznanje da bi zbog toga, navodno, mogli da plate kaznu od 3.000 dinara, užasnulo ih je. Međutim, mogu da odahnu, jer pušenje nije stavljeno u zabranu, kako kaže profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić.

– Smatra se da vozač može da puši i da ne skreće pogled sa upravljanja – objasnio je sagovornik.

On je dodao da ova radnja svakako nije bezbedna i to zbog nekoliko razloga.

– Na prvom mestu može da se desi da vozaču ispadne cigareta. On bi instinktivo posegao za njom i može da se desi da ispusti volan, da spusti pogled i da skrene sa puta. Čak i da to uradi “samo na sekund” može da se dogodi tragedija jer u tom trenutku nije gledao na put – objašnjava Vujanić.

Crnogorac uradio nešto na BENZINSKOJ PUMPI zbog čega mu se smeje ceo region (VIDEO)

Vozač može da ugrozi sebe i druge i prilikom paljenja cigarete, dodaje profesor Saobraćajnog fakulteta.

Napominje da se tokom 2009. godine razmatralo da se pušenje tokom vožnje zabrani, međutim to nije bilo izvodljivo jer je postojao problem kako bi se to kontrolisalo.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja svaki učesnik u njemu je dužan da se ponaša tako da nikog ne ometa, ugrožava ili povredi, kao i da preduzme sve mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija koje izazove neko drugi. Takođe, vozač ne sme da preduzima radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

Prema rečima profesora Saobraćajnog fakulteta, Milana Vujanića pušenje nije radnja koja ometa vozača, jer sve vreme može da gleda na put.

(Dnevne.rs /Izvor: Ivana Vlajković/[email protected])