VOZAČI, PRIPREMITE SE: Nakon izbora ovu grešku u vožnji ćete SKUPO PLAĆATI (INFO)

voznja

Foto: pixabay /dnevne.rs

Kazne za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje pojasa tokom vožnje uskoro će biti duplo veće i iznosiće po 10.000 dinara.
 Ove novine predviđene su predlogom dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju koja bi, kako saznajemo, trebalo da bude usvojena u Skupštini Srbije nakon izbora i formiranja nove vlade.U saobraćajnoj policiji ističu da su strože kazne za ova dva prekršaja uvedene kako bi se smanjio broj nesreća.- Utvrđeno je da su korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojasa procentualno dva najčešća uzroka saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama – objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.I kada nove kazne stupe na snagu prekršilac će imati mogućnost da u roku od osam dana plati upola manju kaznu, odnosno 5.000 dinara.

[adsenseyu1]

– Korišćenje mobilnog kažnjivo je i kad vozač telefonira, kuca poruke ili drži telefon dok vozilo stoji na semaforu. Dakle, bilo kakvo korišćenje ruku zbog mobilnog tokom vožnje je prekršaj. Jedino je dozvoljeno korišćenje hendsfri uređaja – naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

Mobile, Night, Driving Car, Person, Mobile Phone

Na Saobraćajnom fakultetu pozdravljaju oštrije sankcije.

– Za stavljanje pojasa potrebno je najviše pet sekundi, a ko to ne uradi nije ništa drugo nego bahat i treba da bude kažnjen sa 10.000 dinara – kaže profesor Milan Vujanić.

On čak smatra da bi kazna za korišćenje mobilnog trebalo da bude još veća. Samo skretanje pogleda ka mobilnom telefonu traje 0,3 sekundi, a to je pri brzini od 60 kilometara na sat pet metara.

[adsenseyu1]

Vraćanje pogleda sa telefona na put traje isto 0,3 sekundi. To znači da samo pri pogledu na telefon vozač ne vidi šta se događa na 10 metara puta – objašnjava Vujanić koji se zato zalaže i za zabranu hendsfri uređaja.

Istovremeno, novi zakon predviđa znatno blaže kazne za vožnju zaustavnom trakom na autoputu.

– Trenutno se takva vožnja smatra nasilničkom i kažnjava se oduzimanje dozvole na osam meseci, sa 14 kaznenih bodova i novčano od 100.000 do 120.000 dinara, pa su se mnogi prekršioci žalili Ustavnom sudu. Zato će ovo biti u rangu blažih prekršaja i kažnjivo sa 6.000 dinara – kažu u policiji.

(Blic)