VIŠE NEMAMO NOVCA NI ZA KINESKU ROBU: Kinezi masovno beže iz Srbije! (INFO)

radnja
Kriza nas je toliko pogodila, da više nemamo novca ni za kinesku robu, koja godinama slovi za najjeftiniju.

Gotovo da nema prodavca na kineskoj pijaci u beogradskom bloku 70 koji nije poželeo da posao u 2015. ponovo bude kao pre dve ili tri godine.

Loša ekonomska situacija u zemlji nije zaobišla ni njih, pa zbog toga sve više Kineza napušta Beograd i Srbiju. U kineskom tržnom centru u bloku 70 kupaca i robe je sve manje, a na vratima mnogih lokala stoji katanac.

– Situacija je sve teža i tako je u poslednje dve-tri godine. Posao je opao sigurno za 40 do 50 odsto. Ne znam šta ćemo da radimo. Neki prodavci su već otišli za Kinu dok mi još razmišljamo i nadamo se da će doći bolji dani – priča Min Gong, jedan od prodavaca na ovoj pijaci. Min ističe da mu je dnevni pazar sve tanji čak i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

[adsenseyu4]

– Za Novu godinu kupci su uglavnom tražili jelke i ukrase, a kod mene to nisu mogli da nađu – kiselo se smeje Gong čija prodavnica obiluje pre svega pokrivačima.

I drugi prodavci nevoljno vrte glavom na pitanje “kako ide posao”.

– Nikako. Katastrofa. Sve je manje kupaca na veliko koji su kod nas dolazili iz Čačka, Kragujevca i Niša. Kako su oni propali tako tonemo i mi. Evo kolega je morao da zatvori lokal sa italijanskom robom. Jednostavno, gotovo da nema posla. I kad naručimo robu čekamo je i po dva meseca duže pošto isporuka kasni zbog carine. Radim ovde 12 godina i nikada nije bilo ovako teško – kaže jedna od prodavačica.

S druge strane, trgovci iz Srbije koji su robu nabavljali u kineskim veleprodajama, žale se da je kod njih sve manje upravo kineske robe, a da sve više prednjače mađarska i italijanska, koja je skuplja.

– Njima se ne isplati da mesecima čekaju robu iz Kine, a nama da potežemo 200, 300 kilometara do Beograda zbog stvari koje su mnogo skuplje nego ranije. Nekad sam po robu kod Kineza dolazila svake nedelje, sad dođem jednom mesečno – objašnjava trgovac Snežana P. iz Ivanjice.

[adsenseyu1]

(24sata)