VEST KOJA JE RAZBESNELA SVE SRBE: Vozači, srećno poskupljenje benzina svima koji slave

benzin

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Posle nekoliko meseci sniženja i tridesetak dana mirovanja cena na našim benzinskim stanicama, naftni derivati u Srbiji su juče dobili nove više cene! Benzin od 95 oktana poskupeo je na većini benzinskih pumpi za 2 do 2,5 dinara, a dizel je uzleteo između tri i četiri dinara.

Tako se juče na pojedinim, prometnijim benzinskim pumpama u Beogradu litar benzina BMB 95 prodavao za 144,720 dinara a evrodizel za 161,90 dinara po litru.

Takozvane specijalne cene goriva, takođe su povećane skoro u istom iznosu kao i za standardne vrste benzina i dizela. Primera radi G-drajv dizel je dostigao cenu od 167,90 dinara po litru.

– Iako nepopularna poskupljenja svih vrsta goriva su neminovna u ovom trenutku – objašnjava Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. – Potrošene su zalihe nabavljene pre poskupljnja sirove nafte na svetskoj berzi a uračunate su i nove više akcize (oko 1,1 dinar na već postojeću akcizu) koje je država pripisala početkom godine.

Ni berzanske prognoze ne idu naruku našim vozačima. Jasno je da je u žiži situacija u Venecueli, koja je prebogata naftom. Šta će se tamo desiti veoma je teško prognozirati a to će svakako uticati na kretanje cena sirove nafte. Sirova nafta tipa “brent” koja se uzima kao reper na našem tržištu juče je prodavana za 65,04 dolara po barelu, a 1. februara je imala cenu od 54,98 dolara za barel!

STIŽU PLAVE KOVERTE! POČINJE OBUKA ZA REZERVISTE: Moraće da je prođu svi koji nisu služili vojsku, EVO KOLIKO NOVCA ĆE DOBIJATI!

SVE PLAĆAJU VOZAČI

Država je propisala da se od petka plaćaju i posebne nadoknade za zaštitu životne sredine. Tako će se za transport nafte naplaćivati naknada od 100 dinara po toni, dok se za aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu može naplatiti do 0,4 odsto godišnjeg prihoda.

NESTALI NEBOJŠA IZ SOMBORA PRONAĐEN MRTAV NA NJIVI: Porodica ga je tražila 18 dana, ubijen još pre najmanje dve nedelje?!

– Mi smo tu nemoćni. Šta država odredi mi plaćamo – kaže Tatić. – U stvari, da budem precizan, na kraju sav ceh plaćaju vozači.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti.rs)