VEROVALI ILI NE: Poljoprivrednici u Sremu masovno voze traktore na zejtin! (VIDEO)

traktor-poljoprivreda
Poljoprivrednici u Sremu masovno, umesto evro dizela, u traktore sipaju jestivo ulje koje je duplo jeftinije!

Po tvrdnjama poljoprivrednika iz Laćarka, na policama prodavnica je sve manje jestivog ulja jer poljoprivrednici u traktore sipaju zejtin umesto dizel goriva. Kažu da traktori na zejtin oru dobro, a trošak je duplo manji.

Poljoprivrednik Predrag Popović je dopisniku Radio Novog Sada rekao da su na ovakav potez paori primorani jer imaju stare, dotrajale traktore.

Srpski pronalazač izumeo mašinu kojom pomera temelje nauke! (VIDEO)

„Naši traktori imaju motore koji fabrički troše običan dizel, nekadašnji D-2, pa imaju i do 60 posto veću potrošnju kada se u njih sipa evro dizel“, rekao je Popović i dodao da u mnogim zemljama u okruženju postoji više vrsta dizela.

„Na zapadu imate D-1 gorivo, u Hrvatskoj takozvani „plavi‟ dizel, lož ulje i D-2 imate u BiH,  samo u Srbiji nema D-2 goriva, a više od polovine naših traktora imaju te motore. Mogu oni da se voze na evro dizel, ali je potrošnja goriva dosta veća“, precizira Popović.

[adsenseyu4]

Sa njim se slaže i poljoprivrednik Stevica Umet07ić, kaže da će vožnjom traktora na zejtin ratari izaći sebi u susret jer će veća potrošnja zejtina možda dovesti do poskupljenja suncokreta.

„Jestivo ulje se sipa u rezervoar sa gorivom u razmeri pola ulja, pola evro dizela. I traktor ide super, nema problema čak ni pri oranju. Računica je jasna“, rekao je Umetić za Radio Novi Sad.

Po njegovim rečima, u Laćarku skoro da nema kuće koja dnevno u traktorima ne potroši najmanje 50 litara jestivog ulja.

„U megamarketima nalazimo zejtin i po 82 dinara, a litar evro dizela je skuplji od 160 dinara. Sve vam je jasno. Ko ima ruske traktore, on u rezervoar sipa i 80 odsto jestivog ulja. Jeftino će obaviti jesenje radove. Ne treba ljudima zamerati“, rekao je Umetić.

[adsenseyu1]

(RTV)

 

2 Comments on "VEROVALI ILI NE: Poljoprivrednici u Sremu masovno voze traktore na zejtin! (VIDEO)"

  1. I ko kaze da seljaci nisu pametniji i od doktora nauka?
    Zivot nas uci kako da prezivimo mimo drzave i vlasti koja je ogrezla u pohle
    Tako voze i automobili na dizel,na pr, mi.

  2. Ово раде и у Сланкамену.

Comments are closed.