VELIKO INTERESOVANJE ZA VAKCINACIJU U SRBIJI: Poznato koliki broj građana se prijavio

vakcina

Foto: Tanjug

Na portalu eUprava danas do 17 časova oko 51.000 građana Srbije prijavilo se za vakcinaciju protiv kovida-19, rečeno je u Kancelariji za IT i eUpravu.

Na adresi www.uprava.gov.rs danas je puštena nova elektronska usluga za građane – iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona.

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović rekao je ranije danas da je usluga veoma jednostavna i da nije potrebno da građani budu registrovani da bi je koristili.

PROČITAJTE JOŠ ČEDA JOVANOVIĆ U TEŠKOM STANJU: Lekari ne mogu da utvrde zašto trpi jake bolove

Pored toga, građani popunjavaju i detalje da li žele da se vakcinišu bilo kojom vakcinom koju je odborila Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku specifičnu vakicnu.

Takođe, popunjavaju i deo o tome da li imaju neka hronična oboljenja.

– Popunjavanjem te jednostavne forme, dobijaju i mejl i SMS potvrdu da su iskazali interesovanje – rekao je Jovanović.

Istakao je da se država odlučila na taj potez zbog bolje organizacije masovne vakcinacije koja u našoj zemlji predstoji.

PROČITAJTE JOŠ Maska vas neće zaštititi od virusa, ako se ne pridržavate ovih saveta

– Popunjavanje formulara je prvi korak da bismo videli zaintresovanost građana, a u sledećem koraku ćemo u skladu sa prioritetima koje je definisao Institut “Batut” pozvati građane na vakcinaciju – objasnio je Jovanović.

Naveo je da je prioritet grupa građana od 75 i više godina, zatim od 65 do 74 godine, a onda zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Srbije…

Prijavljivanje nije vremenski ograničeno, a oni koji su iskazali interesovanje, mogu i da ga povuku ili promene.

PROČITAJTE JOŠ: Psihijatar Jovan Marić (80) posle mesec dana odvojen od respiratora! Sa lekarima priča na engleskom jeziku

– Jako je bitna informacija da od četvrtka puštamo u rad i kontakt centar za one građane koji ne mogu da se snađu popunjavanjem elektronske forme i da na taj način iskažu intresovanje za vakcinacijom – rekao je Jovanović.

Poručio je i da mlađi ukućani mogu da popune obrazac za starije i ostave svoju mejl adresu i kontakt telefon, te ih je pozvao da pomogunu starijima da izvrše prijavu.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)