VELIKA AKCIJA POLICIJE U SRBIJI: Pali lekar iz “Zabele” i čelnik fudbaleskog kluba, prevaranti oštetili državu za 1,7 MILIONA EVRA (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije u više odvojenih akcija uhapsili su pet osoba, dok su protiv još 48 osoba podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela kojim su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica u ukupnom iznosu od 1,7 miliona evra.

Prevara sa “audijem”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su D.V. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

On je osumnjičen da je oštećenog doveo u zabludu da će kupiti njegovo privredno društvo i potom na ime kupoprodajne cene sa njim zaključio ugovor o kupoprodaji automobila „audi A8“, švajcarskih registarskih oznaka, za koji je imao zabranu otuđenja.

SAVET ADVOKATA TOME FILE: “Ako neko uđe, pucaj i ne pitaj zašto je ušao!Lakše ću te izvaditi iz zatvora nego sa groblja!”

Cena automobila uračunata je u kupoprodajnu cenu preduzeća i na osnovu toga D.V. je dobio ovlašćenje za zastupanje, na osnovu kog je zatim podigao sa računa preduzeća oštećenog 1.610.301 dinara i prisvojio za sebe.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu.

Izveli prevaru, zaradili više od šest miliona

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu uhapsili su M.M. (1967), M.S. (1960), D.K. (1966) i Đ.Z. (1985) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni se terete da su, kao lica sa stvarnim upravljačkim pravima u privrednom društvu „Go&Do“ iz Čačka, po prethodno postignutom dogovoru u decembru 2017. godine na osnovu ugovora o prenosu udela preneli sto odsto osnivačkog kapitala sa jednog lica na drugo.

Oni su osumnjičeni da su zatim, na osnovu tog ugovora, od januara do jula ove godine naručivali robu od većeg broja privrednih društava i prodavali je na „crno“, ne izmirujući obaveze prema dobavljačima niti uplaćujući novac na poslovni račun preduzeća „Go&Do“. Na ovaj način osumnjičeni su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 6.895.226 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Uvećavali cenu struje, EPS oštetili za više od 136 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica u JP „EPS Snabdevanje“, kao i sadašnjeg odgovornog lica u tom preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni se terete da su od septembra 2015. do novembra 2016. godine,  suprotno odlukama Izvršnog odbora „EPS-a“, u periodu pada cena električne energije na tržištu svesno uvećavali parametre za obračun krajnje cene struje na osnovu čega su stvarali nekonkurentne cene.

Zbog uvećavanja parametara i nekonkurentnih cena, kako se sumnja, „EPS“ je izgubio 65 postupaka javnih nabavki u korist konkurencije.

Osumnjičeni se terete da su na taj način za više privrednih društava pribavili protivpravnu korist od 149.219.597 dinara, dok su JP „EPS“ oštetili za 136.701.469 dinara.

TRAMP POSLAO UVREDLJIVU PONUDU SRBIJI: Odgovor Beograda bio je BRZ I JASAN

Lekar u “Zabeli” primao mito

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv lekara opšte prakse u Kazneno- popravnom zavodu „Zabela“ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo primanje mita.

Osumnjičeni se tereti da je u aprilu 2016. godine od više osuđenika i članova njihovih porodica primio mito od 1.000 evra, kako bi im obezbedio povoljniji položaj u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“, odnosno da bi ih primao na stacionarno lečenje u okviru ove ustanove.

Takođe, po nalogu nadležnog tužilaštva, protiv šest osoba podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo davanje mita.

Sudski izvršitelj počinio proneveru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu protiv sudskog izvršitelja zbog postojanja osnova sumnje da  je počinio krivično delo pronevera.

Osumnjičeni se tereti da je kao sudski izvršitelj u Sudskoj jedinici u Bačkom Petrovcu naplatio od dužnika u dva izvršna postupka iznos od 85.700 dinara, koji nije uplatio na račune izvršnih poverilaca, već ga je zadržao za sebe.

Iz trezora uzele 65.000

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve  žene zaposlene u Upravi za trezor Valjevo, ekspozitura Osečina, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo pronevera.

Osumnjičene se terete da su u martu ove godine iz trezora, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, uzele više od 65.000 dinara, za koliko su oštetile budžet Republike Srbije.

Nameštao prodaju nameštaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podneli su krivičnu prijavu protiv zaposlenog u privrednom društvu „Simpo“ iz Vranja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je tokom ove godine prodao nameštaj fizičkim licima i da tu prodaju nije evidentirao kroz fiskalnu kasu, već je novac zadržao za sebe.

On je osumnjičen da je na ovaj način oštetio preduzeće za 2.490.188 dinara.

NOAM ČOMSKI: Albanci su kao DIVLJE PLEME, prihvaćeni su od Srba na Kosovu, pa proterali domaćina!

Direktor Fk “Sloboda” počinio poresku utaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica FK “Sloboda” iz Užica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

On se sumnjiči da u periodu od februara 2015. do maja 2017. godine nije obračunao, iskazao na poreskoj prijavi niti uplatio odgovarajuće poreze i doprinose na isplaćene zarade i premije fudbalerima i članovima stručnog štaba, u ukupnom iznosu od 6.864.130 dinara.

Prevara u osiguranju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara u  osiguranju.

Osumnjičeni se terete da su fingirali saobraćajnu nezgodu u Maloj Krsni, a potom oštećenja koja su od ranije postojala na vozilima, prijavili kao oštećenja nastala u navedenoj saobraćajnoj nezgodi u nameri da od društva za osiguranje naplate navodnu štetu, koja je procenjena na 718.780 dinara.

Ostale akcije:

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv trgovca u maloprodajnom objektu privrednog društva „Kondor“ u Vrnjačkoj Banji zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je od januara do maja ove godine prisvojio pazar iz prodavnice u iznosu od 862.640 dinara, kao i robu u vrednosti od 128.625 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jedne predškolske ustanove u Priboju  zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičena se tereti da je neosnovano uvećavala svoje mesečne zarade u vidu stimulacije, suprotno Statutu predškolske ustanove  i odlukama Upravnog odbora, i na taj način pribavila protivpravnu imovinsku korist od 106.420 dinara.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv radnika JP „Kovinski komunalac“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera.

Sumnja se da je on u periodu od kraja decembra 2016. do jula 2017. godine, prisvojio veću količinu raznih artikala za koje je bio zadužen, čija se vrednost procenjuje na 2.282.701 dinara.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv pokrajinskog šumarsko-lovnog inspektora i odgovornog lica lovačkog udruženja „Srndać“ iz Alibunara zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni se terete da su organizovali da se podsticajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, namenjena unapređenju lovstva i odobrena Udruženju “Srndać”, u iznosu od 800.000 dinara utroše mimo ugovorne obaveze.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su odgovorno lica Mesne zajednice Alin Potok i republički rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike, Odeljenje geološke i rudarske inspekcije omogućili dvojici odgovornih lica preduzeća ”PRFL agregati” iz Branešaca nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji katastarske opštine Alin Potok, koju su oni potom prodavali pravnim i fizičkim licima.

Na ovaj način su, kako se sumnja, ostvarili imovinsku korist od 274.947 dinara.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivične prijave protiv 17 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prijave su podnete protiv dvojice odgovornih lica beogradskog preduzeća „TQL0“, odgovornog lica kaćke Agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja „DNA INTERNATIONAL“,idejnog tvorca projekta UG „TQL ELITE KLUB“ iz Beograda, kao i 13 odgovornih lica agencija za pružanje marketing usluga i ispitivanje tržišta.

Sumnja se da su oni na osnovu formirane piramidalne strukture udruženja „TQL ELITE KLUB“ putem članarina i prodaje kompleta izvesnih publikacija, ostvarili zaradu u iznosu od 69.231.589 dinara.

Potom su, kako se sumnja, tako stečeni novac putem marketinških agencija kroz fiktivne poslove pružanja marketing usluga  ispitivanja tržišta, izvlačili iz legalnih tokova i prisvajali ga.

Na ovaj način oni su, kako se sumnja, oštetili budžet Republike Srbije za 15.374.571 dinara na osnovu neobračunatih i neuplaćenih javnih prihoda.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u preduzeću „Mušović“  zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Sumnja se da je on tokom 2016. godine izvršio plaćanje po fiktivnim ulaznim računima prema više privrednih društava u ukupnom iznosu od 52.255.047 dinara.

Potom je, kako se sumnja, neosnovano iskazao prethodni PDV i izbegao plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od 17.707.057 dinara, za koliko je i oštetio budžet Republike Srbije.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)