VALJEVO NA UDARU DRŽAVE! Vučić stavio do znanja: ODGOVORNI ĆE SNOSITI POSLEDICE! (FOTO)

vojska

Foto: prinskrin, Blic

Po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, radi se detaljna analiza stanja u Valjevu iz koje se, prema prvim rezultatima, vidi da su članovi gradskog štaba za vanredne mere napravili niz propusta koji su doveli do širenja infekcije virusom korona u ovom gradu, saznaje “Blic”.

Te propuste sada otklanjaju epidemiolozi iz Beograda i vojska, koji su upućeni u ovaj grad kao pomoć, a delovanje gradskih čelnika je pod dodatnim nadzorom državnog vrha koji koordiniše svim aktivnostima koje su potrebne kako bi se zaustavilo širenje infekcije i oporavio zdravstveni sistem.

Povod za preispitivanje situacije, koje je tražio predsednik, bile su pritužbe Valjevaca na rad gradskih čelnika koji navodno nisu blagovremeno preduzeli odgovarajuće mere nakon što je otkriven prvi slučaj zaraženog.To je, sumnja se, dovelo do naglog širenja infekcije i problema u funkcionisanju zdravstvenog sistema, koji je gotovo u kolapsu.

Pored toga, pritužbe je kabinetu predsednika dostavila i SPC jer je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, prema njihovom mišljenju, izneo neistinite tvrdnje o tome da je jedan od uzroka pojave virusa u Valjevu i skorašnja poseta sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj.

EU JE PUSTILA ITALIJU NIZ VODU: Nakon završetka ove krize, mnoge stvari će se promeniti! (INFO)

Naš izvor iz vrha vlasti tvrdi da su te, ali i druge informacije koje su stizale do kabineta predsednika bile povod da on naloži hitno preispitivanje uzroka koji su doveli do toga da je ovaj grad jedno od najvećih žarišta u Srbiji.

– To je i urađeno krajem prošle nedelje, kada je upućena posebna delegacija iz Beograda, koju su činili i ljudi iz Ministarstva zdravlja, ali i vojske i policije. Pored primedbi građana, dodatni signal da u Valjevu ne funkcioniše sve kako treba bila je i primedba iz Patrijaršije, koja je upućena Vučiću, da gradske vlasti krive sveštenstvo SPC da su oni jedan od izvora zaraze – navodi naš izvor.

Prva sagledavanja supervizora iz Beograda, koja su dostavljena kabinetu predsednika, pokazala su da je bilo propusta gradskih čelnika, zbog čega je Vučić rekao da je u Valjevu napravljeno “mnogo gluposti, od proslava do drugih neodgovornih stvari”.

– Neodgovorne stvari koje je spomenuo Vučić odnose se upravo na delovanje gradskog štaba za vanredne mere, koji je pravio propuste uključujući i one koje se odnose na politička prepucavanja između koalicionih partnera u vlasti, koji su i vanredno stanje pokušali da iskoriste za svoju korist, ne vodeći računa kakvu će štetu napraviti građanima – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je Vućić jasno stavio do znanja da će odgovorni snositi posledice.

– Njihova odgovornost će biti preispitana kada se vanredno stanje završi. Sada je osnovni cilj da se greške isprave zbog čega su u Valjevo poslati stručnjaci, vojska i policija kao ispomoć u borbi protiv Covid-19.

Čelnicima grada je rečeno da sve svoje poteze moraju da vuku u koordinaciji sa supervizorima iz Beograda.

Pored toga, iz kabineta je traženo da se odmah pronađe način da se otklone nesporazumi sa Eparhijom valjevskom koja je neutemeljeno optužena da su njihovi sveštenici doneli virus. Ovo tim pre što je i sam episkop Milutin jedna od žrtava ove bolesti – kaže naš izvor.

Ali, pored optužbi na račun sveštenika Eparhije valjevske, gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću, koji je po profesiji lekar, posebno se zamera netransparentnost kada je u pitanju rad gradskog Štaba za vanredne situacije, čiji je komandant. Sumnja se čak da je bilo i pokušaja zataškavanja.

Foto: tviter/printskrin

Danima nije bilo saopštenja štaba, na zvaničnom gradskom sajtu informacije se pojavljuju sporadično, dok, na primer, mnogo manja Mionica na svom sajtu ima poseban odeljak Covid-19 na kom stoje sva korisna obaveštenja.

Kako funkcioniše valjevski štab, ilustrovao je slučaj od četvrtka, koji je izazvao i najveći revolt građana. Tada je “Vodovod”, poput svojih kolega u Šapcu, Rumi, Kraljevu, Kruševcu, počeo sa besplatnom podelom dezinfekcionog sredstva natrijum-hipohlorita.

To sredstvo je od strane SZO preporučeno za dezinfekciju. Iz cisterne od 2.500 litara veliki broj građana je počeo da toči ovo sredstvo, a onda je nekoliko sati kasnije, nakon što su vest o tome objavili “Blic” i lokalni mediji, iz Štaba za vanredne situacije naređeno da se podela obustavi i cisterna ukloni!

Takvu naredbu doneo je sam Slobodan Gvozdenović uz objašnjenje da “prodaju i distribuciju dezinfekcionih sredstava vrše isključivo ovlašćene kuće”. Tek je skandalozno bilo šire objašnjenje zašto je to urađeno.

– Potez direktora “Vodovoda“ koji je bez ikakvih konsultacija sa Štabom za vanredne situacije odlučio da otpočne sa podelom natrijum-hipohlorita građanima, delo je koje može ugroziti njihovu bezbednost. Svako neovlašćeno činjenje ili nečinjenje u vanrednoj situaciji podložno je oštrim zakonskim merama. Dizanje panike koje ovakvi potezi, ali i izveštavanje pojedinih medija mogu izazvati kod građana Valjeva je takođe kažnjivo – saopštio je tada štab.

Valjevci ljuti na čelnike

Reakcije Valjevaca, koji danima kubure sa nestašicom dezinfekcionih sredstava, na portalima i društvenim mrežama na ovu odluku kretale su se od zapanjenosti do besa.

“Pre pet dana Kruševac je postavio 200 cisterni natrijum-hipohlorita, o tome je bio prilog na RTS. Da li to znači da i Gašić, koji je to besplatno omogućio svojim sugrađanima, krši zakon?” “Ništa nas više ne iznenađuje, nadam se da su već i u Beogradu videli da su ovi u Valjevu nesposobni i da će poslati pomoć da prebrodimo ove teške trenutke!”, neki su od brojnih komentara Valjevaca.

Eparhija: Hajka potekla iz vrha gradske vlasti

Eparhija valjevska je u saopštenju indirektno optužila gradsku vlast da je svoje propuste pokušala da svali na druge.

– Ako se nastavi medijska hajka, koja je potekla zbog netačne informacije iz vrha gradske vlasti, bićemo primorani da protiv svih podnesemo krivične prijave – navodi Eparhija valjevska.

   

(Dnevne.rs,Blic)