Uživali smo u pravom letu, ali nam stiže HLADAN TUŠ: Meteorolozi najavljuju kišu, grmljavinu i grad, a evo KOLIKO ĆE TO TRAJATI (GRAFIKON)

prognoza

Foto: Printscreen/instagram/pixabay

Niz tropskih dana koji su obeležili prvu polovinu avgusta na teritoriji cele Srbije biće prekinut u sredu kada nas očekuje kratko osveženje sa povremenim pljuskovima.

Prema rečima meteorologa, pred nama su vreo ponedeljak i tropski utorak kada će živa u termometru dostići 35. podeok, nakon čega će oblaci sa Atlantika stići u Srbiju i promeniti vreme.

– Pad temperature i promene vremena desiće se već u utorak uveče kada se očekuje jak jugoistočni vetar u košavskom predelu, dok se na sveru i zapadu zemlje očekuju pljuskovi- navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Do značajne promene u temperaturi prema tvrdnjama metorologa doći će u sredu, a ova promena će zahvatiti sve delove zemlje

– U sredu i četvrtak nas očekuje pad temperature za 3 do 7 stepena, pa će maksimalna dnevna tih dana biti ispod 30 stepeni Celzijusa.

Ovo kratko osveženje biće praćeno pljuskovima sa grmljavinom, naročito u svernim i zapadnim krajevima zemlje gde se može očekivati i grad. Toplo vreme i letnje temperature vratiće se već u petak kada se očekuje da temperatura vazduha bude preko 30 stepeni- kaže Đuri

Osveženje će trajati kratko, a ostatak avgusta će biti uobičajno topao uz povremene prekide vrelih dana, kada će niže temeperature biti praćene naoblačenjem.

FOTO: SCREENSHOT

Nastavlja se nestabilno vreme

Kako smo već pisali, talasi padavina i sunčanih perioda smenjivaće se do kraja meseca, ali i tokom naredne četiri nedelje.

– Do kraja meseca temperature će biti prosečne za ovo doba godine, što znači da će tokom dana dostizati vrednosti između 26 i 32 stepena. Međutim, biće tu prostora za još nekoliko lokalnih pljuskova uz moguću grmljavinu.

To se direktno kosi sa pojedinim najavama da nas krajem meseca čeka stabilizacija vremena, do toga neće doći

Količina padavina će preći prosek

I dok će temperature vazduha, suprotno najavama iz prošlog meseca, ipak ostati u vrednostima proseka, za količine padavina je to teško reći.

FOTO: SCREENSHOT

– Pojedine kolege su predviđale da će upravo parametri za kišu biti kao ranije, a da će temperature biti više, ali gotovo je izvesno da će stvar biti obrnuta.

FOTO: SCREENSHOT

Imali smo ekstremne padavine tokom juna, višestruko veće od proseka za taj mesec, a očekuje nas, kao što sam već naveo, još kišovitih perioda.

Talas lepog letnjeg vremena u avgustu mogao bi da potraje tek pet do sedam dana – navodi meteorolog.

(Dnevne.rs /Izvor: A. Milutinović, Blic)