UŠLI SMO U HRAM HRISTA SPASA U PRIŠTINI KOJI ALBANCI HOĆE DA SRUŠE: Nije nam bilo SVEJEDNO kad smo tamo videli ovo (VIDEO)

Priština

foto: Wikipedia / Arild Vågen

Hram Hrista Spasa jedno je od najboljnijih mesta za Albance u Prištini, a Espreso je odmah nakon pojavljivanja inicijative da se on sruši i na njemu sagradi takozvani “muzej genocida” otišao do ove srpske svetinje.

Odmah pored čuvene Univerzitetske biblioteke, one sa “kapicama” u centru Prištine 1995. godine počela je da niče nova srpska svetinja na Kosovu – Hram Hrista Spasa.

Muslimansko stanovništvo u Prištini odmah je diglo svoj glas, a za Albance on je od tada pa do danas simbol vladavine Slobodana Miloševića.

Radovi na ovom hramu stopirani su 1999. godine, rat ih je prekinuo i oni nikada nisu nastavljeni.

Albanci u Prištini traže da se on sruši, pokušali su sa idejom da zemljište “padne u ruke” Univerziteta “Hasani Priština”, ali nisu uspeli u tome.

Tapija – vlasništvo ostalo je i danas u rukama Srpske pravoslavne crkve.

VUČIĆEVA PORUKA MERKELOVOJ: Nema pregovora sa Albancima

Najbizarniji predlog stigao je pre 5 dana od predsednika studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija“, Medžita Ramusa koji je zatražio da se takozvani „muzej genocida“, koji treba da se formira, locira u pravoslavnom sabornom hramu Hrista Spasa.

On se kako kaže Medžit nalazi u kampusu Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini, čime je pored jedne stravične ideje i negirao valsništvo SPC nad ovim hramom.

Otišli smo do Hrama Hrista Spasa u Prištini, u njemu se odavno ne vrše nikakvi radovi. Albanci su ga čak koristili kao javni toalet i kontejner za otpad.

Svaku priliku da oskrnave ovo mesto iskoristili su. On je zarastao u travu, ograđen žicom, ali i dalje stoji kao simbol da je Srba, kojih je danas oko 20 nekada u Prištini bilo 40.000!

To možda i najviše bode oči svima u Prištini.

Smeća, istini za volju više nema, ali i oni malobrojni ljudi koji pored njega prođu okreću glavu. Zastali smo da slikamo Hram, svi su nas čudno gledali, neki čak i popreko, ali nije bilo nikakvih komentara.

Plato gde se nalazi crkva je uređen, ali oko samog Hrama niko nije pokosio travu, niko nije ništa sredio.

ČESTO IMA IZLIVE MRŽNJE PREMA SRBIMA! Evo sa kime se slikao bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović (FOTO)

Bilo kako bilo, Hram Hrista Spasa nije izgrađen do kraja, trn je u oku i to veliki Albanaca, tapija je kao što smo rekli u rukama SPC, ali njegova sudbina i dalje je enigma.

       

(Dnevne.rs/izvor: Espreso.rs)