UPOZORENJE! Sutra je opasno izlaziti napolje, vrlo visok indeks UV zračenja u celoj Srbiji! (GRAFIKON – PO GRADOVIMA)

prognoza

Foto: pixabay /dnevne.rs

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a prema dostupnim podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) on će sutra u većini mesta biti osam i devet

Indeks ultraljubičastog (UV) zračenja u celoj Srbiji sutra će biti osam i devet, što se na skali smatra vrlo visokim, pa stručnjaci upozoravaju da svako ko može ostane kod kuće, ili napolje ne izlazi bez zaštite.

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a prema dostupnim podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) on će sutra u većini mesta  biti osam i devet. U Beogradu će biti osam, koliko i u Ćupriji, Kraljevu, Kikindi, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Sadu, Somboru… Indeks više biće na Kopaoniku, u Sremskoj Mitrovici, Sjenici, Vranju, na Zlatiboru...

S tim u vezi, lekari upozoravaju da treba koristiti zaštitu i izbegavati boravak na direktnom suncu.

[adsenseyu1]

Trebalo bi izbegavati izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova. U slučaju izlaska, kožu treba prekriti, ili pre izlaganja suncu, na nju naneti kremu sa zaštitnim faktorom – kaže za Telegraf direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović.

Printskrin: RHMZ

Prema njegovim rečima i određena hrana može da nas spasi gorenja na suncu.

– Ekstrakt crvene narandže je odlična UV zaštita, zatim, dobro je jesti crnu čokoladu jer ima dosta kakaa, ruzmarin bi trebalo koristiti kao začin, dobro je koristiti i alge, piti zeleni čaj, jesti grožđe… Štiti i vino, ali sa njim ne bi trebalo preterivati.

[adsenseyu1]

Ove namirnice bi trebalo da budu svakodnevni deo ishrane – navodi prim. dr Adamović.Osim opekotina, prekomerno izlaganje UV zracima može da izazove rak kože, da ošteti oči, utiče na pad imuniteta a samim tim i smanjuje otpornost organizma na infekcije.

Ultraviolet, Sun, Heat, Uv, Rays, Direct, Sunlight

(Dnevne.rs /Izvor: Lj. R. /Telegraf)