UPOZORENJE meteorologa: Danas i naredna dva dana u Srbiji TOPLOTNI TALAS! (INFO)

Iz zime u leto

Flašica vode, šešir i lepeza obavezni su rekviziti za one koji planiraju da izađu vani u periodu od 10 do 18 sati. Zbog visokih temperatura danas i naredna dva dana, vodite računa o izlaganju sunčevim zracima.

Prema prognozama meteorologa, očekuje se da će temperatura ove sedmice preći 30 stepeni Celzijusa.

Starije osobe moraju biti naročito oprezne, a ne preporučuje se im se izlaganje suncu od 10 do 17 sati.

– Najbolje bi bilo da ljudi nose odeću od prirodnih materijala, oči treba zaštiti naočarima za sunce, a glavu kačketom ili šeširom. Osobe svetlije puti treba da koriste kremu sa zaštitnim faktorom, a naročito treba obratiti pažnju na zaštitu kože deteta – kaže dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

POPLAVE UNIŠTAVAJU AMERIKU: Pogledajte neverovatan snimak potopljenog Teksasa (VIDEO)

U klimatizovanim prostorima treba voditi računa o visini temperature: temperaturna razlika spolja i unutra ne sme biti viša od 10 stepeni.

– Uvek pokušajte da nađete hlad u koji ćete se skloniti. Obavezno nosite bočicu sa vodom. U šetnju idite tek posle 17 sati, a sve nabavke obavite do 10 sati. Ishrana bi trebalo da bude sa što manje kalorija: salate, voće, povrće, riba, piletina. Pijte voćne sokove, najbolje piće je i limunada sa listićima nane, a izbegavajte alkohol, čak ni pivo nije preporučljivo – savetuje dr Macura.

Iako brojni Beograđani lepo vreme provode na Adi, kupanje nije preporučeno jer je temperature vode oko samo oko 18C a zvanična sezona za kupanje još nije počela, pa kupanje nije bezbedno.

– Opasno je kupati se sada na Adi. Samo se površina vode zagrejala, pa preti velika opasnost da neko dobije grčeve ili da se usled uskakanja u vodu, desi neka nesreća. Dok god se ne odobri, treba izbegavati kupanje na Adi – dodaje dr Nada Macura.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Blic)