UNESKO Aleksandar Čepurin: Srbi su učinili nemoguće! (INFO)

ambasador
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da su Srbi, njihovo rukovodstvo, diplomatija, Srpska pravoslavna crkva i srpska mladost učinili da se juče u Parizu desi nemoguće i izborili se da samoproglašeno Kosovo ne postane član Uneska.

„Kosovo i Metohija je kolevka srpske državnosti i duhovnosti. Problem je u finansijskom i moralnom pothranjivanju seperatizma spolja. Videli smo to i u Čečeniji. Sada je Čečenija prosperitetan i neotuđiv deo Rusije“, rekao je Čepurin.

Čepurin je primio delegaciju Srpskog sabora „Zavetnici“, koji su posredstvom njega uputili pismo zahvalnosti patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom narodu za nesebičnu podršku srpskom narod i državi u borbi protiv prijema Kosova.

[adsenseyu5]

Čepurin je posebno zahvalio „Zavetnicima“ i mladim ljudima u Srbiji što su dali sve od sebe da spreče prijem Uneska i što su, kako je rekao učinili da postanu i ostanu „čuvari onog što je sila htela da otme srpskom narodu“.

„Rusija će se uvek truditi da podrži Srbiju, baš kao sada, pre deset, sedamdeset, pre 200 godina“, poručio je Čepurin i istakao da je juče potvrđeno da reč „nemoguće ne postoji ni u srpskom jeziku“.

On je ocenio da rezultat glasanja u Parizu pojačava stavove Beograda u razgovorima sa prištinskim vlastima i da je to šansa za Beograd.

Prema njegovim rečima, Rezolucija Saveta bezbjednosti 1244 i Ustav Srbije ostaju polazne tačke na kojim će Beograd da rešava „kosovski problem“.

Ruski diplomata je naglasio da ishod glasanja u Parizu i činjenica da inicijativa Velike Britanije da se u UN donese rezolucija o Srebrenici ukazuju da se svet menja.

[adsenseyu1]

(Alo.rs)