UKRASI NA JELKAMA SU POTENCIJALNE UBICE: Ovo su skrivene OPASNOSTI od kojih morate da se pazite

Foto: dnevne.rs/pixabay

Foto: dnevne.rs/pixabay

Svaka kutija sa lampionima u prodavnici mora imati atest u pakovanju kojim se garantuje da su bezbedni za korišćenje.

Električni lampioni sa kojima se kite jelke ove godine su lošijeg kvaliteta više nego ikada i bukvalno su opasni po život, upozoravaju agencije za zaštitu potrošača. Prema tvrdnjama stručnjaka, ti ukrasi su toliko loše proizvodnje da bez problema mogu da izazovu požar ili strujni udar.

[adsenseyu4]

Većina ovih ukrasa može se naći na tezgama i u kineskim radnjama, a svaki treći je neispravan i može izazvati tragične posledice.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže za Informer da lampioni mogu začas da zapale kuću ukoliko u neposrednoj blizini ukrasnih sijalica viri makar jedna žičica iz kabla.

– Kupci najčešće pazare najjeftinije ukrase na pijaci i buvljacima, a ne razmišljaju koliko je to opasno. Neispravni kablovi mogu lako da dovedu do kratkog spoja i da naprave pravu havaraiju, koja može biti fatalna – upozorava Papović.

On naglašava da svaka kutija sa lampionima u prodavnici mora imati atest u pakovanju kojim se garantuje da su bezbedni za korišćenje.

– Inspektori, takođe, češće moraju da obavljaju kontrole, pogotovo u kineskim radnjama koje ne bi smele da imaju u ponudi tu robu bez deklaracije, kao ni produžne kablove i sličnu roibu. Takođe, moraju da postoje tačni propisi ko sme da prodaje ovakvu robu, da lampice budu kvalitetne i bezbedne – kaže Papović.

[adsenseyu1]

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da građani moraju detaljno da pregledaju lampione pri kupovini i da prijave inspekciji sve neispravnosti:

– Ovakva roba mora da ima deklaraciju, datum proizvodnje, poreklo sijalica, mere bezbednosti i upozorenja na pakovanju, jer je reč o proizvodima na struju. Poželjno je da se čuva fiskalni račun, jer je to jedini način da se vrati neispravna roba.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:Informer.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]