TVRDOKORAN STAV NAKON SASTANKA U PRIŠTINI: Haradinaj ne PRIHVATA UKIDANJE TAKSI NI PO KOJU CENU!

takse

Foto: printscreen

Posle dvočasovnog sastanka kosovskih vlastodržaca, na kojem je odlučivano o sudbini monstrum-taksi uperenih protiv Srbije, ali i sudbini vlade tzv. Kosova, izdato je zajedničko saopštenje najmoćnijih političara u vladi. 

Sastanak je sazvan, podsetimo, zbog štrajka u kojem se nalazi skoro pola Kosova, funkcionisanja institucija, ispunjavanja legislativne agende, budžeta za 2019. godinu, dijaloga sa Beogradom i pitanja taksi koje su nametnute.

Kako je saopšteno, na sastanku se nije “eksplicitno govorilo o taksama”, ali saopštenje koje sledi govori dosta i o tome.

Prema saopštenju, koalicioni partneri su se složili da “intenziviraju akcije i aktivnosti u danima koji slede, kako bi harmonizovali proces donošenja odluka.

“U toku sastanka, diskutvoali smo uglavnom o ključnim aspektima u vezi platforme za dijalog sa Beogradom, koja će uskoro biti usvojena u Skupštini Kosova. Platforma za dijalog će odslikavati zajedničku poziciju institucija države o postizanju pravno obavezujuće Izjave o razumevanju, koja bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem i članstvom Kosova u UN.”

“Takođe, lideri koalicije poručuju da će intenzivirati korake kako bi se uskladili svoje odluke sa strateškim partnerima Kosova, SAD I RU. Zajednička procena je da je koalicija funkcionalna i stabilna, i da će nastaviti da ispunjava ciljeve zajedničke vlade”, piše u saopštenju. 

PALE OPTUŽBE: Nisam verovao bratu da SAŠA JANKOVIĆ RADI ZA SLUŽBU! A ONDA..

Posebno je zanimljiv deo u kojem se kaže da će se “uskladiti odluke sa strateškim partnerima, EU i SAD”, ako se zna da i Amerika i Evropa traže momentalno ukidanje taksi i nastavak dijalog sa Beogradom.

Kako je javila RTK, pozivajući se na portal Lajmi.net, Ramuš Haradinaj ne prihvata ukidanje taksi od 100 odsto koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i BiH, i on je taj stav potvrdio na sastanku sa liderima vladajuće koalicije, predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem, predsednikom Socijaldemokratske inicijative Fatmirom Ljimajem i predsednikom AZBK Bedžetom Pacolijem.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Koha)