TVRDE DA SU PODIGLI DOMAĆU PRIVREDU, A NAROD IM TRAŽI SRPSKU ROBU: Šta se STVARNO događa na KOSOVU nakon TAKSI?

plazma

Foto: printscreen/fejsbuk

Izvoz robe sa Kosova u evropske zemlje donosi zaradu od jedva 300 miliona evra godišnje, dok uvoz stranih proizvoda Kosovo košta više od 3 milijarde evra svake godine.

Albanski zvaničnici sa Kosova tvrde da su takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BIH pogodile metu i omogućile razvoj domaće privrede. Međutim, brojke govore sasvim suprotno.

Privredna komora tzv. Kosova sprovela je istraživanje o uticaju taksi na lokalnu privredu u periodu od 21. novembra do 5. decembra ove godine, i, kako kažu, rezultati su vrlo ohrabrujući.

Lumnije Ajdini, direktor Privredne komore Kosova, je za radio Slobodna Evropa rekao kako su takse imale pozitivan uticaj i da se domaća proizvodnja od njihovog uvođenja povećala za oko 25 odsto.

SRBIN ILI SRBIJANAC: Evo kako se jedino pravilno kaže!

– Najveće povećanje je u građevinskom sektoru gde se domaći uticaj povećao za 40 odsto, u prehrambenom sektoru povećanje je 25 odsto, transportu 20 odsto, a u trgovini za 5 do 10 odsto. Svakoga dana proširujemo svoje kapacitete i zapošljavamo nove ljude, što je znak da su mere urodile plodom – tvrdi Ajdini, koji takođe kaže da bi vlada trebala da više pomogne lokalnim privrednicima raznim subvencijama umesto da ih guši, ali i da bi trebalo da preispita ukidanje taksi na određene proizvode:

– Tražio sam od vlade Kosova da skine takse sa pšenice, kukuruza, brašna, ulja, deterdženta i drugih bitnih proizvoda koji utiču na potrošačku korpu. Kao i da više pomognu domaće firme. Takođe, da bi se sprečilo švercovanje, tražili smo da se na granici sa Srbijom poveća broj policajaca u kontroli – kaže Ajdini.

Ministar za privredu i industriju u vladi tzv. Kosova Endrit Šalja, tražio je od lokalnih proizvođača da maksimalno povećaju kvalitet svoje robe kako se ne bi osetile posledice uvođenja taksi Srbiji. Što samo dokazuje da su kosovski potrošači i dalje okrenuti srpskim proizvodima i da nemaju poverenja u lokalne proizvođače.

Vlada tzv.Kosova traži MILIONSKU ODŠTETU?! Objavljena LISTA ZAHTEVA Prištine Beogradu

Zato Kosovo, prema istraživanju lokalnih statističkih agencija, nastavlja da se suočava sa ogromnim deficitom.

zastava

Foto: Reuter

Zbog katastrofalno loše proizvodnje, izvoz robe sa Kosova u evropske zemlje donosi zaradu od jedva 300 miliona evra godišnje, dok uvoz stranih proizvoda Kosovo košta više od 3 milijarde evra svake godine.

(Dnevne.rs/izvor: Espreso.rs/Gazetaexpress.com)