TRI moguća SCENARIJA za 1. maj: Policijski čas ili roštiljanje pod maskama?

korona

Beograd, policijski čas, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Nakon što je Vlada Srbije počela sa postepenim ukidanjem mera donetih radi borbe protiv korona virusa, neki su pomislili da bi već naredni vikend mogli da provedu u prirodi.

Iako još nije doneta odluka o tome kakve će mere biti preduzete povodom Prvog maja i ne znamo sa sigurnošću da li će se miris roštilja širiti izletištima narednog vikenda, ovo su tri moguća scenarija za predstojeći Praznik rada.

1. Policijski čas od 83 sata

Prvi scenario za predstojeći praznik jeste nova višednevna zabrana kretanja. Ona bi u tom slučaju trebalo da počne već u četvrtak, 30. aprila, od 18 časova (kako bi bilo onemogućeno okupljanje za uranak u petak, 1. maja) a završila bi se u ponedeljka u 5 časova, što je ukupno 83 sata.

I pored toga što je Vlada Srbije počela da ublažava uvedene mere, masovna okupljanja građana u ovome trenutku bila bi veoma rizična i mogla bi da uzrokuju pojavu novog talasa epidemije korona virusa u našoj zemlji.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE NA POMOLU?! Ovo je lek za koronu – konzumiraju ga mnogi, a nismo svesni?!

Nagoveštaj da bi ovakav scenario mogao da bude realizovan dao je gostujući u jutarnjem programu “TV Prva” šef Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog dr Predrag Kon.

– Pretpostavljam da će još ovaj i naredni vikend ponovo imati zabranu kretanja, to je po mom mišljenju logično. Rezultati opredeljuju odluke, najvažnije je sprečiti kontakte, a čini mi se da je ipak najednostavnije to učiniti putem policijskog časa – dodao je Kon

2. Slobodno kretanje, ali zatvorena izletišta

Druga moguća solucija, koja bi u slučaju dodatnog ublažavanja mera do sledeće nedelje mogla da dođe u obzir jeste situacija slična onoj koju smo imali s početka epidemije korona virusa u našoj zemlji, odnosno prilikom pojave prvih slučajeva zaraze, a koja bi podrazumevala slobodno kretanje građana uz zabranu okupljanja više od određenog broja ljudi i zatvaranje svih parkova, izletišta i mesta za koja se građani opredeljuju prilikom “uranka”.

Ovako nešto biće moguće u slučaju da se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih dodatno smanji, kao i da broj natežih pacijenata, onih na respiratoru, bude manji.

GASTARBAJTERI MOGU NAZAD NA POSAO: Evo šta čeka naše građane ako se vrate na rad u inostranstvo

3. Roštiljanje sa maskom i rukavicama

Treći scenario, čije se šanse za ostvarenjem mere u promilima, jeste da nakon ukidanja, pre svega policijskog časa, a zatim i većine ostalih uvedenih mera, građani u četvrtak i petak naredne nedelje organizuju okupljanja kao što su to činili i pre pojave korona virusa.

U tom slučaju određene mere bi i pored eventualnog ukidanja vanrednog stanja morale da budu poštovane. To su svakako okupljanja manjeg broja ljudi, socijalno distanciranje, odnosno držanje određene razdaljine među okupljenjima, kao i nošenje maski i rukavica.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)