TRGOVANJE POVERLJIVIM INFORMACIJAMA: Agent DB prodavao SLOVENCIMA državne tajne!

Špijunaža

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Bivši operativac Državne bezbednosti (DB) Božidar Boža Spasić početkom devedesetih godina je, dok je bio aktivan u Službi, za sebe prisvajao strogo poverljivu državnu dokumentaciju i kasnije je prodavao Slovencima, otkriva Kurir u nastavku serijala o kriminalnim radnjama DB!

Bivši operativac Državne bezbednosti (DB) Božidar Boža Spasić početkom devedesetih godina je, dok je bio aktivan u Službi, za sebe prisvajao strogo poverljivu državnu dokumentaciju i kasnije je prodavao Slovencima, otkriva Kurir u nastavku serijala o kriminalnim radnjama DB!

U dokumentu koji je 2001. o Spasiću sastavio DB, a koji nosi oznaku „državna tajna, posle upoznavanja uništiti“, navodi se da je on, kao ovlašćeno službeno lice i dugogodišnji radnik DB, ali i izvršilac poslova u kabinetu tadašnjeg saveznog sekretara za unutrašnje poslove, dolazio u dodir sa velikim brojem službenih dokumenata i velikim delom fonda službene dokumentacije, što je u jednom trenutku zloupotrebio. Na čelu Srbije u to vreme bio je Slobodan Milošević, a Službom državne bezbednosti rukovodio je Jovica Stanišić.

 

[adsenseyu1]

Blanko memorandumi

– Tokom 1991. i 1992. neovlašćeno je uzeo i iz službenih prostorija, u kojima se službena dokumentacija jedino i obavezno čuva, izneo veliki broj službenih dokumenta, isprava, analitičkih prikaza i ostalog službenog materijala, čije korišćenje potpada pod određeni režim zaštite, kao službena i državna tajna .

DB potom objašnjava da je Spasić u jednom trenutku uspostavio kontakte sa pripadnicima slovenačke obaveštajne službe (SOVA), koji su, finansijski ga motivišući, tražili da im pribavi dokumentaciju koja bi mogla da bude upotrebljena kao kompromitujući materijal protiv tadašnjih slovenačkih zvaničnika Janeza Janše i Janeza Drnovšeka. Spasić ne samo da je to prihvatio nego je otišao i korak dalje.
– Prihvatajući saradnju s pomenutom obaveštajnom službom, Spasić je bio spreman ne samo da im ustupi postojeću dokumentaciju već je, s obzirom na činjenicu da je posedovao blanko memorandume koji su se koristili u internoj komunikaciji između uprava DB, nameravao da formira lažne materijale, te da ih, kao autentična dokumenta, uruči slovenačkim organima bezbednosti – navodi se u dokumentu DB o Spasiću.

Uhapšen u Mađarskoj

On je, otkriva DB, deo pomenute dokumentacije jednom prilikom u Mađarskoj zaista i uručio pripadnicima SOVA, dok je prilikom drugog pokušaja da ode na sastanak sa Slovencima uhapšen na granici, te je protiv njega 13. oktobra 1993. podneta krivična prijava zbog falsifikovanja službene isprave, kao i neovlašćenog pribavljanja i posedovanja originalnih dokumenta iz delokruga rada DB, koja predstavljaju državnu i službenu tajnu. Ta krivična prijava je, na iznenađenje DB, kasnije odbačena.

Janez Janša
KRIJUMČARIO ORUŽJE

– u vreme rata u Sloveniji bio ministar odbrane
– optuživan da je bio uključen u krijumčarenje oružja
– navodno uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo u Hrvatsku i BiH
– bivši premijer Slovenije
– zbog korupcije u jednoj od brojnih afera osuđen na dve godine zatvora

 

[adsenseyu5]

Janez Drnovšek
GLAVNI PREGOVARAČ U RATU

– za vreme oružanog sukoba JNA sa jedinicama TO Slovenije bio glavni pregovarač
– u julu 1991. uspeo da ugovori povlačenje JNA iz Slovenije
– odigrao ključnu ulogu u stvaranju nezavisne slovenačke države
– bio je predsednik Predsedništva SFRJ, premijer i predsednik Slovenije
– umro od karcinoma bubrega 2008

Pretres stana
NAORUŽAN KAO RAMBO

Da je Spasić iz prostorija DB iznosio poverljiva državna dokumenta, utvrđeno je i prilikom pretresa njegovog beogradskog stana, kao i stanova njegove majke i sestre. Naime, u Spasićevom domu je pronađena pomenuta dokumentacija, ali takođe i veoma bogat arsenal oružja.
– Pronađeno je pet pištolja različitih kalibara, tri pištoljska okvira, veća količina pištoljske municije, jedan okvir za automat „hekler“, automatska puška, prigušivač bez oznaka, komplet RAP sa tri napunjena okvira, satni mehanizam za eksplozivne naprave i drugo – nabrojano je u dokumentu DB.

NIJE KRIV Božidar Spasić odbacuje tvrdnje DB
DAO SAM FEJK PAPIRE NJIHOVIM NOVINARIMA

Spasić za Kurir odbacuje tvrdnje DB da je slovenačkim obaveštajcima prodavao poverljivu dokumentaciju o njihovim političarima. Kako kaže, samo je, na molbu dvoje tamošnjih novinara, sastavio lažni materijal o Janši, koji su oni objavili, nakon čega je ovaj političar podneo ostavku na mesto ministra odbrane Slovenije.
– Kakva SOVA, kakvi bakrači… Novinari Mladine su tražili da im pomognem da kompromituju Janšu, prihvatio sam se tog posla, napravio sam nekoliko „originalnih“ dokumenata koji ne postoje i nemaju veze sa službom i predao im. Montirane su neke slike, to je sve bio go falsifikat… Niti su platili, nit sam tražio novac. To je bila izvanredna operacija, koja je Janšu dovela u neugodan položaj, pa je ubrzo podneo ostavku – kaže on. Odbacuje i optužbe da je iz prostorija DB iznosio poverljive papire, već je, kaže, u dogovoru sa Jovicom Stanišićem i Mihaljom Kertesom, izneo Kertesovu i njegovu dokumentaciju iz vremena dok su radili u Službi.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Kurir.rs)

 

[adsenseyu2]