TOTALNI OBRT: Neće biti duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina

auto

Foto: Tanjug /FILIP KRAINČANIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da neće biti takozvanih duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina i da se ta odredba neće primenjivati.

On je pojasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

– Ova odredba neće biti primenjivana i ićićemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada – rekao je Stefanović za TV Prva.

VEDRANA RUDAN: Ne bih smela hvaliti Vučića, on je „četnik“, ali ostale vođe ćute jer su na platnom spisku sejača uranijuma

Upitan da li je zadovoljan rezultatima Zakona o saobraćaju koji je stupio na snagu početkom aprila on je rekao da ako jedan čovek pogine u saobraćaju ne može da kaže da je zadovoljan u potpunosti.

auto

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

– Mogu da kažem da je impresivan napredak kada poredite sa svim prethodnim godinama. Prošle godine do 15. maja imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, danas imamo 35 poginulih što je značajan napredak i skoro 1000 manje povređenih u saobraćajnim nestrećama – pojasnio je Stefanović.

Podsetimo, rečeno je da će svi automobili stariji od 15 godina morati dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji je trebalo da stupi na snagu 5. jula.

Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina.

Tada je rečeno da će vlasnici automobila starijih od 15 godina morati da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta. Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

STAN ZA 500 EVRA PO KVADRATU: Evo ko će sve moći da kupi nekretninu i koja su ograničenja

Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koji imaju koroziju, prema novom pravilniku neće moći da prođu tehnički pregled.

Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove. Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

NOVI UDARAC NA DŽEP VOZAČA: Sledi nam poskupljenje benzina i gasa, a evo za koliko (INFO)

Ova odluka izazvala je burne reakcije, pa je reagovao ministar Stefanović.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Novosti)