TIHI UBICA: RAK ANUSA se uspešno leči, ako na vreme PREPOZNATE SIMPTOME! (INFO)

zdravlje

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Reč je veoma retkoj bolesti koja se javlja na krajnjem delu debelog creva.

Na hiljade ljudi širom sveta oboli od raka anusa. Stopa preživljavanja je promenljiva, pa je teško odrediti koliko je ova bolest procentualno izlečiva.

Ipak, u ranim fazama otkrivanja bolesti procenat izlečenja se kreće oko 80 odsto, pa je važno na vreme prepoznati njegove simptome.

Samo jedan od petoro pacijenata oseća tegobe, a treba reći da žene nose veći rizik od obilevanja.

INVESTICIJE OD MILIJARDU DOLARA – PRIZNANJE KOSOVA?! Novi detalji o dešavanju u Vašingtonu

Rizik od nastanka raste sa godinama, a devet od deset slučajeva se dovode u vezu sa pojavom HPV virusa. Ovaj virus najčešće izaziva obolenja poput raka grlića materice ali i kancera penisa i ždrela.

HPV virus se najčešće prenosi seksualnim kontaktom, pa su osobe koje menjaju veliki broj seksualnih partnera izložene riziku od nastanka raka anusa.

– Pacijenti kod kojih su dijagnostifikovane analne bradavice, nose veći rizik oboljevanja. Dakle, kondilomi i te kako mogu uticati na nastanak raka anusa pa je važno jačati imunitet tokom čitavog života – navode stručnjaci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se Srbiji iz Vašingtona: Sporazum dobar za obe strane, EU nije srećna (FOTO)

Jedan od faktora rizika jeste i pušenje. Ipak, najčešće se javlja kod pacijenata koji imaju problema sa hemoroidima i analnim fisurima. 

Jedan od čestih simptoma jeste krvava stolica, ali i stvaranje grudvica na sluzokoži anusa i bolovi u predelu analnog otovra.

 Tvrde stolice i zatvor, takođe mogu biti signal da nešto nije u redu. Najuspešniji način za smanjenje rizika jeste vakcinacija protiv HPV-a.

 

(D.K., Dnevno.rs)