TAJNA ‘NEVIDLJIVOG BEOGRADA’: Da li znate šta se i danas nalazi ISPOD MOSTARA? (FOTO)

ulica

Foto: Wikipedia/Aktron

Prostor na kojem se danas nalazi srpska prestonica naseljen je stotinama godina, pa je grad menjao i ime i izgled mnogo puta. Zato i ne čudi što se ispod Beograda koji danas svi vidimo i volimo, nalazi čitav jedan svet podzemnog, “nevidljivog Beograda”.
 Stariji Beograđani verovatno još uvek pamte vreme kada bi svaka malo veća kiša izazvala pravi haos kod Železničke stanice, na Automokandi, kod Terazijskog tunela… To je zbog toga što, osim što se nalazi na ušću dveju reka, Beograd ispod sebe krije još najmanje devet podzemnih vodotoka, potoka i nekoliko “živih” izvora.Neke od prestoničkih reka za koje danas verovatno niste čuli: Mokroluška reka, Slavujev potok, Čuburski potok, Galovica, Višnjički potok…Ove vode bile su pravi izazov graditeljima nekih od danas najveličanstvenijih zgrada Beograda. Na primer, da li ste znali da se ispod hotela Moskva i danas nalazi 5 bunara i dve pumpe koje konstantno rade sprečavajući njihovo izlivanje? Kada bi u bilo kom trenutku stale, i mala kiša bi bila dovoljna da podzemne prostorije hotelauskoro budu poplavljene, a voda bi se izlila i na Terazije.

[adsenseyu1]

Slične muke imali su radnici koji su radili na palati Albanija, kao i oni koji su kopali temelje Slavije i Beograđanke ispod koje je otkriveno više od deset jakih izvora.

Pravcima skoro svih današnjih najvažnijih ulica grada nekada su tekle reke. Voda je strujala niz Kumodrašku ulicu, a Vračarska reka godinama se slivala od Slavije pa sve do Železničke stanice.

Da li možete da zamislite da Mostar umesto autobusom prelazite čamcem?

Jedna od nekada najvećih prestoničkih reka bila je Mokroluška i od Velikog Mokrog Luga preko Rimske i Ustaničke ulice, slivala se ka današnjem Mostaru gde se ulivala u Savu. Nakon izgradnje autoputa Beograd-Niš, posle Drugog svetskog rata, ovde je napravljen ogroman kolektor, pa danas ta reka teče bukvalno ispod autoputa.

Slična sudbina zadesila je i ostale prestoničke podzemne vode. Većina je danas “zarobljena” u kolektorima ili se izgubila u u kanalizacionim sistemima Beograda.

[adsenseyu1]

(A. B. /Dnevno.rs)