SVETSKA EKSKLUZIVA: Otkriveno GENETIČKO POREKLO SRBA – nije onakvo kako smo mislili!

pećina

Foto ilustracija: Pixabay

Iako je već objavljen veliki broj uzoraka iz različitih perioda prošlosti, iz raznih delova Evrope, pa i iz nekih nama susednih država, do sada nisu rađene analize uzoraka sa teritorije Srbije

U poslednjih nekoliko godina, sa napretkom tehnologije i posledično sve bržim razvojem populacione genetike i arheogenetike, istraživanje i razumevanje arheoloških kultura dobilo je sasvim novu dimenziju. Tako smo, po prvi put, dobili tačne rezultate o genetičkom poreklu Srba.

Naime, danas je moguće izolovati i analizirati genetski materijal iz skeleta starih i do nekoliko desetina hiljada godina, i poređenjem sa genetikom modernih populacija donositi mnogo sigurnije zaključke o nastanku, razvoju i kretanju praistorijskih populacija nego što je to bilo moguće samo uz pomoć arheologije i antropologije.

Iako je već objavljen veliki broj uzoraka iz različitih perioda prošlosti, iz raznih delova Evrope, pa i iz nekih nama susednih država, do sada nisu bile rađene analize uzoraka sa teritorije Srbije.

Pre nekoliko dana konačno smo dobili i rezultate prvih analiziranih skeleta sa teritorije Srbije, i to iz tri verovatno najpoznatije arheološke kulture koje se vezuju za naše prostore: Lepenskog Vira, Starčeva i Vinče.

[adsenseyu4]

Prema studiji, Srbi natpolovično nose genetiku predslovenskog stanovništva Balkana, ostatak potiče od Slovena, Germana i nekih drugih manjih grupa naroda koje su u različitim periodima prolazile ovim prostorima ili se naseljavale na Balkanu.

Time je definitivno dokazano da nije bilo hiljada godina kontinuiteta stanovništva na ovom prostoru.

Bilo je to jasno i pre studije, ali i danas često čujemo priče da su Srbi direktni naslednici i potomci stanovništva Lepenskog Vira i Vinče, i da su na ovim prostorima hiljadama godina, što jednostavno nije tačno.

Foto: Wikipedia / Myself

Foto: Wikipedia / Myself

 

Znamo svi koliko je “prometan” bio ovaj deo Balkana tokom zabeležene istorije, i kakve turbulentne promene su se dešavale samo u poslednjih 2.000 godina, pa bi bilo krajnje suludo očekivati da je stanovništvo ostalo nepromenjeno tokom celog tog perioda.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:dnk.poreklo.rs)

[adsenseyu2]