SVEŠTENICI sami biraju koga će KRSTITI I VENČATI na Fruškoj gori: Novosađanima odbijeno pravo izbora

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Novosađani ne mogu da veruju da im je odbijeno pravo izbora

Eparhija sremska zabranila je krštenja i venčanja po fruškogorskim manastirima vernicima koji ne pripadaju ovoj eparhiji. Manastirsko sveštenstvo kao razlog navodi ljutnju Eparhije bačke, koja se žalila da u njoj ima manje ovih verskih činova, jer se oni u velikom broju obavljaju upravo po ovim manastirima.

[adsenseyu4]

Novosađani koji su odbijeni zato što su sa područja druge eparhije, ne mogu da veruju da im je osporeno pravo izbora.

Vernici koji ne žive na području sremskog okruga, a hteli bi da se venčaju ili krste u nekom od 16 fruškogorskih manastira, to ne mogu – do daljnjeg.

– Otišao sam u manastir Krušedol, jer sam hteo da se dogovorim o krštenju sina. Kada sam rekao da smo iz Novog Sada, rekli su mi da ne može. Našao sam se zbunjen, i upitao zašto, na šta su mi odgovorili da su dobili zabranu od episkopa sremskog da obavljaju ovaj čin građanima koji nisu iz Eparhije sremske – rekao je za Večernje novosti Gordan Stanisavljević.

Priču su potvrdili u manastiru Krušedol, gde objašnjavaju da je izbio sukob između dve eparhije – bačke i sremske – kao i da očekuju da će se posle božićnih praznika ipak smiriti strasti.

Ovaj zakon počeo je da se sprovodi i u manastiru Velika Remeta. Iguman Stefan smatra svečane i radosne događaje božjim darom, zato nema za njih cenovnik, pa verovatno i zbog toga veliki broj vernika obavlja krštenja i venčanja baš tamo.

[adsenseyu1]

– Imamo godišnje po 70 krštenja. Nemamo cenovnik, već je kod nas pravilo da svako da onoliko koliko može i ima. Nažalost, moramo da poštujemo odluku episkopa – bio je kratak starešina Velike Remete.

Za razliku od Velike Remete, gde se krštenje plaća koliko vernik može, po ostalim fruškogorskim manastirima cena se kreće od 5.000 do 6.000 dinara.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:telegraf.rs)

[adsenseyu2]