SUTRA SE ČEKA SRPSKA NOVA GODINA: Da li znate koliko je već slavimo i zašto! (INFO)

HRAM

Foto: jojo–love /.deviantart

Naziv Srpska Nova godina počeo je da se upotrebljava tek 1923. godine i to kao vid prkosa Hrvatima kojima je smetalo što Srbi i dalje poštuju stari julijanski kalendar

Srbi će u noći između srede i četvrtka dočekati Novu godinu po julijanskom kalendaru, u narodu poznatiju pod imenom Srpska Nova godina.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odlučila je da 1919. godine odbaci računanje vremena po starom julijanskom kalendaru i prihvati gregorijanski, koji je već uveliko važio u većem delu sveta.

Naziv Srpska Nova godina počeo je da se upotrebljava 1923. godine. Mnogi Srbi nastavili su da slave Novu godinu po starom kalendaru, pošto je doček 13. januara imao i praktičan smisao.

Mnogi Srbi su kao pravoslavci postili svih 40 dana Božičnog posta, pa im je Nova godina 13. na 14. januar bila savršena da lumpuju uz mrsnu hranu i alkohol.

[adsenseyu1]

Nastavljanje slavljenja Nove godine po starom kalendaru izazvalo je negodovanje katoličkih Hrvata koji su tražili da je kralj Aleksandar zabrani. Upravo zbog toga, Srbi su iz prkosa narednih godina sve glasnije slavili “svoju” Novu godinu, koja potom dobija i epitet da je srpska.

Srpska Nova u Njujorku

Mnogi možda ne znaju da je te iste 1923. godine malo nedostajalo da Srpska pravoslavna crkva prihvati Novi julijanski kalendar koji je izradio Milutin Milanković, a po kome bi Nova godina dolazila u isto vreme kao po greogrijanskom kalendaru.

[adsenseyu1]

(V. Ž. /Telegraf.rs)