SUTRA JE VELIKA SLAVA KOJU SLAVE SRBI PLAVE KRVI: Da li znate zašto je ovaj SVETAC razapet na krst? (INFO)

sveca
Dokle god je bio živ, sa krsta je govorio okupljenim hrišćanima mnoge korisne pouke i usrdno se molio Bogu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog apostola Andreja Prvozvanog, koji je razapet na krst, jer je preveo mnogo naroda u veru i postavio im sveštenike i episkope.

Sveti Andrej je bio ribar kao i njegov brat apostol Petar. On je bio učenik Jovana Krstitelja, ali kada je video Gospoda Isusa pošao je za njim kao prvi apostol i priveo veri i svog brata Petra.

Po silasku Svetog Duha, prvom apostolu Andreji palo je u delo da propoveda jevanđelje u Vizantiji i Trakiji, zatim u Podunavlju i Rusiji oko Crnog mora.

Takođe je propovedao hrišćanstvo i u Epiru, Grčkoj i Peloponezu gde je postradao.

U gradu Patrasu pridobio je mnoge za veru Hristovu, a među njima bili su brat i žena carskog namesnika Egeata. Namesnik je zbog toga naredio da se sveti Andrej razapne na krst.

[adsenseyu1]

Dokle god je bio živ, sa krsta je govorio okupljenim hrišćanima mnoge korisne pouke i usrdno se molio Bogu. Predao je svoju dušu Gospodu 62. godine, a njegove mošti prenete su u Carigrad.

Foto: Marko Todorović

Svetiteljeva glava sada se nalazi u Rimu, a jedna ruka u Moskvi.

SPC slavi svetog Andreja svake godine 13. decembra po novom kalendaru, odnosno 30. novembra po Julijanskom i svom bogoslužbenom kalendaru.

Ovo je inače i krsna slava porodice Karađorđević.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)