Šumadinci UZNEMIRENI jer će migranti naseliti šumadijska sela i dobiti kuće: Sve je pogrešno shvaćeno, priča ipak dobija obrt

kuća

Foto: Dnevne.rs

Vest da će za migrante, u okolini Kragujevca biti kupljeno šest seoskih domaćinstava, izazvala je u Šumadincima bes i strah. Komentari su – odoše kuće pradedova Sirijcima i Avganistancima.

– Onima koji su to odobrili, dabogda unuci bili Arapi – stav je Šumadinca Jovana. Samo što je sve pogrešno shvaćeno!

Kragujevačko gradsko veće, gradska vlada, pre nekoliko dana dalo je saglasnost za zaključenje dva memoranduma o razumevanju između Danskog saveta za izbeglice Srbije i grada Kragujevca.

– Jedan je “Podrška dostojanstvenim stambenim rešenjima i održivom načinu života raseljenih i povratnika u Srbiji” i njegov cilj je poboljšanje uslova stanovanja interno raseljenih lica i povratnika iz procesa readmisije u Srbiji. Ta interno raseljena lica su oni koji su u Šumadiju stigli iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, a još uvek ovde žive u socijalnim stanovima, kod rođaka i prijatelja ili u nekim ustanovama. Cilj je da se njihovo stambeno pitanje najzad trajno reši.

Što se tiče povratnika iz procesa readmisije, misli se na one koji su u zemlje Zapadne Evrope otišli da rade bez radnih dozvola, pa su uhapšeni i moraju se vratiti u Srbiju. Među njima je najviše Roma koji ni ovde nemaju kuću i posao. Znači, interno raseljeni i povratnici iz readmisije su osobe koje će dobiti tih šest domaćinstava – razjašnjava Nikola Ribarić, načelnik kragujevačke Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

OBAVEZNO PROČITAJTE Filozofija Matije Bećkovića kao surova istina današnjice: Blago zaostalima, teško onima koji to nisu!

Takođe, ovim projektom je predviđena i izgradnja četiri montažne kuće za one koji već imaju svoj plac, a ne i novca za pognu neki objekat. Ljudi koji su već kupili stare kuće ili počeli da grade svoje, moći će da dobiju građevinski materijal kako bi dovršili započetu gradnju.

– Drugi projekat je “Održivi povratak – podrška i osnaživanje”. Ni on nije namenjen migrantima iz Sirije, već da podrži povratak raseljenih koji žele da se vrate na Kosovo. Povratnička pomoć podrazumeva prevoz do mesta povratka, kao i obuku za neki posao i početnu pomoć za mali biznis, kao što je kupovina opreme za frizerske radnje, kupovina stoke onima koji bi da se bave poljoprivredom ili slično – objašnjava Ribarić.

Projekte finansira Evropska unija, a realizuje Danski savet za izbeglice Srbija u saradnji sa opštinama.

Priča o kućama za migrante objavljivana je ovih dana pod naslovima tipa “Počinje kolonizacija, Kragujevac dao saglasnost da migranti nasele Šumadiju”. Reakcija javnosti bila je – očaj i bes.

– A za naše ljude koji su rođeni u Srbiji, prošli i bombardovanja i inflacije i postajali tehnološki viškovi jer su im firme rasprodate, za nas nema ništa- kaže pedesetogodišnja Šumadinka Jovanka Rosić.

OBAVEZNO PROČITAJTE Filozofija Matije Bećkovića kao surova istina današnjice: Blago zaostalima, teško onima koji to nisu!

Poljoprivrednik Dejan J. (48) deli na društvenim mrežama vest “Migrantima šest seoskih domaćinstava u Šumadiji” upozoravajući javnost da stižu izbeglice iz Sirije i da “smo sami krivi što će oni naseliti Šumadiju”.

– Kragujevčani, Šumadinci, hoćemo li ovo dopustiti? Ovo nikako ne bi smeli da dozvolimo! Selo je duša Srbinova i ovako nesto je nedopustivo – apeluje Šumadinac ratni veteran.

Sve zbog nerazumevanja objavljenog saopštenja gradskog veća i dvosmislenih naslova. I zbog straha od migranata.

Pre TRINAEST GODINA prvi je upozorio šta se radi u Hitnoj pomoći. DANAS JE DOČEKAO SVOJ TRENUTAK! (INFO)

– Ničemu nas istorija progona naroda i rasa nije naučila, i dalje mrzimo unapred, nedovoljno obavešteni i uplašeni – piše u jednom komentaru koji nosi potpis “Izbeglica”.

(Dnevne.rs/Izvor: M.Raca, Telegraf.rs)