STIŽU HLADNI DANI U SRBIJU! Zavejaće nas sneg preko pola metra, na -15, a JAK VETAR će nositi i lediti sve pred sobom

zena

Foto: AP/Darko Vojinovic

– U nedelju se nastavlja sa snežnim padavinama propraćenim snažnim severcom sa povremenim olujnim udarima od više od 60 kilomerara na sat. Temperatura od minus šest do nule, s tim da će usled jakog vetra subjektivni osećaj biti kao da je hladnije – kaže meteorolog Đođre Đurić

Pred Srbijom su ledeni dani! Za vikend će doći do jačeg zahlađenja sa snegom, a očekuju se i snežni nanosi koji će trajati cele nedelje, upozoravaju meteorolozi iz RHMZ.

[adsenseyu5]

Ledeni dani će potrajati sve do četvrtka, upozoravaju meteorolozi.U istočnim, centralnim i južnim krajevima u nedelju je moguće stvaranje snežnog pokrivača od 20 do 30 centimetara, a na planinama i do pola metra, kaže za „Alo!“ meteorolog Đorđe Đurić.

Foto: E-stock.us

Foto: E-stock.us

– Sutra stiže naoblačenje, koje će krajem dana i tokom noći zahvatiti celu Srbiju snegom. U nedelju se nastavlja sa snežnim padavinama propraćenim snažnim severcom sa povremenim olujnim udarima od više od 60 kilomerara na sat. Temperatura od minus šest do nule, s tim da će usled jakog vetra subjektivni osećaj biti kao da je hladnije. Obilniji sneg očekuje se u južnim i centralnim delovima Srbije sa pokrivačem od 20 do 30 centimetara, a lokalno u planinskim predelima do pola metra. Od ponedeljka padavine će postepeno slabiti, a u utorak će prestati. Najhladnije će biti baš tada, sa jakim jutranjim mrazevima i temperaturom tokom jutra do minus 10 u Beogradu, a u ostalim krajevima do minus 15. U četvrtak otopljenje – navodi Đurić.

[adsenseyu1]

Nagla promena temperature najviše će smetati hroničnim bolesnicima, meteoropatama, starijima, ali i zdravima.

– Utoplite se, da izbegnete promrzline. Prostorije provetravajte jer suv vazduh zbog grejanja može negativno uticati na sluz respiratornih organa. Naročito utoplite glavice mališana, koji su skloni upali uha. Nastale promrzline ne smete naglo zagrevati vrućom vodom ili fenom, već pustite da cirkulacija uz blago masiranje prirodno proradi – savetuje dr Nada Macura.

(Alo!)