STIŽE NOVA NOVČANA POMOĆ ZA SVAKOG RADNIKA: Isplata kreće od marta, posebna pravila za velika preduzeća

dinar

Foto: printscreen/youtube

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će iznositi 2,5 milijardi evra.

Svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro i malim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara, što je jedna od mera novog paketa podrške privredi u borbi protiv posledica pandemije. Država će, naime, radnicima isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će iznositi 2,5 milijardi evra, objasnio da je doneta odluka o četiri grupe mera, te da je prva direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta.

– Doneli smo odluku da tri puta po 50 odsto minimalne zarade damo, od 1. aprila da počne da se isplaćuje. To je za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, za kompanije i zaposlene – kazao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ

UHAPŠEN LEKAR IZ KOVID BOLNICE: Policiji stigla jeziva PORUKA, a onda su pogledali leševe (FOTO)

Ipak, kako je naveo, postoji dilema da li će istu pomoć dobiti i velika preduzeća.

– Tu odluku ćemo doneti u sledećem periodu. Od države bi minimalac dobilo čak 1.550.000 ljudi – rekao je Vučić.

Podsetimo, država je privredu, u sklopu prvog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa od minimalne zarade.

PROČITAJTE JOŠ

VODITELJKA JOVANA JEREMIĆ O PRELJUBI: Ja bih sve muškarce dripce kastrirala!

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac. U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru, isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Sektorska podrška

Govoreći o sektorskoj podršci, Vučić je sinoć istakao da će prevoznici u drumskom saobraćaju dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

To je, kako je naveo, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

– U pitanju je velika pomoć od države. Turistički radnici će dobiti i ovaj minimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne – dodao je.

Likvidnost preduzeća kroz novu garantnu šemu

Govoreći o meri za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, Vučić je rekao da će za postojeću garantnu šemu za kredite za preduzeća biti obezbeđeno dodatnih 500 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

OBRATITE PAŽNJU: Dr Tiodorović objasnio šta smete a šta se nikako ne preporučuje posle vakcinacije

– Ali ćemo pored toga obezbediti i novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik – istakao je on.

Dodao je da su do sada uglavnom sredstva iz garantne šeme dobijala uspešna preduzeća i da su poslovne banke bile stroge.

Podsetimo, Vučić je nedavno izjavio da su se garantne šeme za kredite u toku prošle godine odlično pokazale sa iznosom od 1,5 milijardi evra koliko je ušlo u privatni sektor.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)