STIGLA NOVA REŠENJA IZ PORESKE: Duplo veći porez za 135.000 Beograđana, a evo i zašto (INFO)

posao

Razlog za uvećanje iznosa je ukidanje poreskih olakšica nakon sređivanja baze podataka gradske Uprave prihoda. Pročitajte kojih…

BEOGRAD – Dvostruko veći iznos poreza na stan, u odnosu na prošlu godinu, dobilo je, ili će tek dobiti, čak 135.000 Beograđana.

[adsenseyu1]

Iako je u Beogradu uvedena samo jedna nova zona, a poreska osnovica neznatno korigovana, razlog za uvećanje iznosa je ukidanje poreskih olakšica nakon sređivanja baze podataka gradske Uprave prihoda.

Foto: Aleksandar JovanovićFoto: Aleksandar Jovanović

Sagovornik iz novobeogradskih blokova iznenadio se kada je na novom rešenju video da treba da plati gotovo deset hiljada dinara poreza više nego prošle godine. Odmah je uočio da više nema poresku olakšicu, ali nije znao da je to zato što se stan vodi na njegovu pokojnu majku. “Mi još nismo završili ostavinsku raspravu, tj. nismo je ni pokretali. Majka je umrla pre nekoliko godina, a rešenja su normalno dolazila i porez smo plaćali redovno”, kaže Vukašin Smiljković.

Zbog sumnje da veliki broj stanova ima olakšicu za koju više nema osnova,Uprava prihoda je uporedila svoje podatke sa matičnom službom. Ispostavilo se da čak 125.000 vlasnika nije živo i zbog toga je porez na te stanove obračunat u punom iznosu.

[adsenseyu1]

 

“Uprava prihoda samo po osnovu skidanja ovog poreskog kredita za umrla lica očekuje oko 800 miliona dinara, povećanje razrezanog poreza za ovu godinu”, ističe Slavica Gvozdić iz Uprave prihoda Grada Beograda.

Na osnovu korekcije poreske osnovice i uvođenja nove zone, poreska rešenja u Beogradu veća su, u proseku, za oko 10 odsto. Za još toliko uvećan je i prihod opštinskih kasa, i to po osnovu ukidanja poreskih olakšica. Da bi ponovo dobili olakšicu i prepolovili iznos poreza na novim rešenjima, naslednici preminulih vlasnika stanova moraju upravama prihoda u svojim opštinama što pre da dostave dokaz da su oni vlasnici stana. Naravno, to je moguće ukoliko je ostavinska rasprava završena.

Foto: KurirFoto: Kurir

Veći iznos poreza dobiće i oko deset hiljada vlasnika koji su radi olakšica, prijavili boravište na svim nekretninama koje poseduju. Na njihovom otkrivanju i dalje se radi.

“Zakonska obaveza poreskog obveznika je, da kada dođe do promena od značaja za oporezivanje, to i prijavi. Još nemamo sinhronizaciju u bazama podataka da bi se automatski povlačili neki podaci”, tvrdi Slavica Gvozdić.
Zbog povećanja broja poreskih obveznika i preimenovanja poljoprivrednog u građevinsko zemljište, po skoku prihoda od poreza na imovinu rekorder je Surčin sa 38,8 odsto, a sledi Barajevo. U ostalim beogradskim opštinama prihodi su veći za oko 20 odsto.

(RTS)