SRPSKI MIT: Trošimo milione na njih, a NEMAJU nikakav učinak

grad

Foto: printscreen/youtube

Protivgradne rakete koje spasavaju useve i automobile, a za njih se iz budžeta izdvajaju milioni čist su – mit! Gađanje neba em je skupo, em skoro da je statistička greška da neka raketa i posluži svrsi, smatraju naučnici.

– Protivgradne rakete ne samo da su prevaziđene, nego nikad nisu ni dokazane – kaže za “Blic” glavni i odgovorni urednik Centra za promociju nauke Slobodan Bubnjević.

Prema njegovim rečima, ovaj sovjetski izum u Evropi se ni ne koristi.

 

[adsenseyu1]

– Radi se o jakom efektu slučajnosti, u pitanju je pseudonaučna metoda. Već decenijama nema nijednog naučnog rada koji potvrđuje njihov efekat – tvrdi Bubnjević.

– Grad na kontinentu, u našem delu sveta, pada često, kad nastane uzlazni drift koji pola sata diže kristale uvis, do 10 kilometara, nekad padne vrlo razorno, ali se vrlo često i ospe pri padu kroz tople slojeve. Potpuno nasumice. Bio oblak gađan, pogođen ili ne. Protivgradna raketa je totalni mit, koji, uzgred, živi samo kod nas u Srbiji – objašnjava on.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Jugoslav Nikolić kaže da su potrebne ozbiljne naučne analize koje bi dokazale da li protivgradne rakete imaju eketa ili ne.

Rešenje su mreže

– Sve zemlje sveta tvrde da su i najsavremenije metode, koje se koriste za grad, efikasne samo 30 do 50 odsto. Nauka i struka treba da se izjasne o tome i da se uradi ozbiljna analiza, jer je komplikovano veštački uticati na vreme – kaže Nikolić.

On kaže da i naše komšije u Hrvatskoj, takođe, koriste protivgradne rakete, a da se u drugim evropskim zemljama koriste avioni iz kojih se ispaljuju rakete.

Slobodan Bubnjević, međutim, kao najbolja zaštitu protiv grada preporučuje mreže koje su se, kako je naveo, pokazale kada je reč o voćnjacima i krupnim zasadima.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:M.Rodić,Blic.rs)

 

[adsenseyu2]